Lakers ‘minachten’ Kareem Abdul-Jabbar

Door

De liefde tussen de Los Angeles Lakers en Kareem Abdul-Jabbar is flink bekoeld. Wat de topschutter aller tijden betreft, zit er een flinke breuk in de relatie. Hij voelt zich onfatsoenlijk behandeld door de franchise waar de 2.18 meter lange center grote successen vierde. Voor hem is er namelijk geen standbeeld in het verschiet voor de Lakers-thuishaven Staples Center, terwijl hem dat wel was ‘toegezegd’.

Volgens Ferdinand Lewis Alcindor, zoals Abdul-Jabbar 16 april 1947 ter wereld kwam, is er sprake van een cumulerende factor. Voor de basketballegende gaat het om een optelsom, en niet alleen het uitblijven van een stuk brons. ,,Er zijn hiervoor diverse kleine incidenten geweest, die zich nu opstapelen en waardoor je het idee krijgt dat je niets voor ze betekent”, meent de zesvoudig NBA-kampioen.

Zo’n ‘klein’ dingetje voor hem had onder andere te maken met geld. Abdul-Jabbar moest geld inleveren voor zijn functioneren bij de Lakers. Na zijn actieve loopbaan was hij onder meer assistent-coach en later adviseur. Op zich was de salarycut geen probleem, maar wat de voormalig nummer 33 niet kon rijmen was het exorbitante salaris van Phil Jackson, die er ieder jaar zo’n 10 tot 12 miljoen opstreek.

Tijdenlang hield hij zijn kaken stijf op elkaar. De behoefte om uit de school te klappen was er niet. De Hall of Famer incasseerde de tikkies, maar deze mokerslag is de bekende druppel.

De opper-Laker voelt zich gepasseerd , gepiepeld en niet gewaardeerd door de franchise waar hij van 1975 tot 1989 voor speelde. Er komen vijf standbeelden voor Staples. Abdul-Jabbar hoort niet bij het kwintet. Wel krijgen Earvin ‘Magic’ Johnson, Jerry West, Chick Hearn, ijshockeyer Wayne Gretzky en bokser Oscar de la Hoya er een plek.

,,Ik begrijp het gewoon niet. Het is onachtzaamheid of ze zien me als iets vanzelfsprekends”, zegt de oud-center geïrriteerd. ,,Ik ga nu geen gedachten lezen, maar blij word ik hier niet van. Dit is absolute minachting. Ik voel me gekleineerd.”

In de ogen van het ‘slachtoffer’ hebben alle vijf sporthelden een standbeeld verdiend. Dat is ook niet z’n punt. Volgens Abdul-Jabbar had Tim Leweike (Lakers director) hem ingefluisterd dat hij zijn beeld (lees: erkenning) zou krijgen. Hem is een wortel voorgehouden. Een zoethoudertje. ,,Maar alles blijft maar op een laag pitje staan, terwijl ik sowieso niet de indruk had dat ik op dat punt al op het fornuis stond.”

Op het kantoor van de Lakers hebben ze met grote ogen gekeken naar de acties van de man die meer dan 38.000 punten door het mandje wist te gooien. Van de prins geen kwaad heet dat. ,,Als we hadden geweten dat Kareem zich gekleineerd zou voelen, dan had het nu we erop terugkijken misschien beter geweest om te kiezen voor hem in plaats van Jerry. Ik weet het niet. We hebben altijd gezegd dat er standbeelden komen van Johnson, West en Abdul-Jabbar. Alle drie hebben ze dat verdiend. Het gaat om timing”, aldus John Black, Lakers vice-president van PR.

Foto: rimemagazine.com

Ook leuk om te lezen