Laffe wissel helpt Reyes aan NL Batting Title

Door

Lang voordat we begonnen aan de meest heroïsche nacht die het Amerikaanse honkbal in lange tijd heeft gekend, speelden de Cincinnati Reds en de New York Mets in Citi Field de enige daygame op de laatste dag van het seizoen.

We weten allemaal wat er gebeurde vannacht. De Rays en Cardinals plaatsten zich ten koste van de Red Sox en Braves voor de playoffs door de Wild Cards te winnen. Er waren prachtige home runs van Longoria en Johnson en er was een geweldige pitching prestatie van Chris Carpenter, maar al veel eerder op de dag wisten we dat het een vreemde honkbalavond zou worden.

De laatste speeldag van het reguliere seizoen staat meestal alleen nog in het teken van individuele prijzen. Spelers doen de laatste push voor de MVP of Cy Young Award of, zoals gisteren, voor de batting title. De titel voor de speler met het hoogste slaggemiddelde in elke league.

De race in de American League was eigenlijk al beslist. Miguel Cabrera pakte de voorsprong in de laatste weken over van Adrian Gonzalez, die met de Red Sox ook al een grote voorsprong zag verdwijnen.

In de National League ging de strijd tussen Ryan Braun van de Milwaukee Brewers en Jose Reyes van de New York Mets. Vooraf was al uitgerekend dat als Reyes in zijn eerste slagbeurt een honkslag zou slaan, hij op een bijna onoverkomelijke voorsprong zou komen.

Met een bunt single bereikte hij dat doel, waarna manager Terry Collins hem meteen wisselde. Spelers worden natuurlijk wel vaker gewisseld, maar niet na één inning en zeker niet je leadoff slagman, die belangrijk is voor je team. De Mets-fans waren het dan ook absoluut niet eens met deze ‘bush-league move’ en begroeten de wissel met luid boe-geroep.

Na de wedstrijd gaf manager Collins aan dat de wissel uiteindelijk zijn beslissing was, maar dat Reyes er voor het begin van de wedstrijd al om gevraagd had. Reyes moest nu wachten en hopen dat Ryan Braun niet 3-4 zou gaan en de titel alsnog van hem af zou pakken.

Dat gebeurde niet en de laffe actie werd beloond. Reyes, die volgend jaar free agent is, kan met de batting title op zak een hoger salaris eisen van zijn volgende werkgever, maar heeft zichzelf met deze actie geen goede dienst bewezen. Honkbalfans houden niet van dit soort acties.

Tekenend voor de Amerikaanse mentaliteit is de actie van Ted Williams in 1941. Met een slaggemiddelde van .3966 en nog twee wedstrijden te gaan op de laatste dag van het seizoen had hij kunnen vragen of zijn manager hem aan de kant had willen houden, zodat hij op .400 zou eindigen. Daar wilde hij echter niets van weten: “Als ik geen gemiddelde van .400 kan houden, dan verdien ik het niet.”

Hij speelde beide wedstrijden, sloeg 6-8, verhoogde zijn slaggemiddelde naar .406 en werd een nationale held. Daar kan Jose Reyes nog een puntje aan zuigen..

Foto: dailycaller.com

Ook leuk om te lezen