Krijgen de Heat vaker voordeel van arbiters?

Door

 

Na afloop van Game 2 tussen de Miami Heat en de Boston Celtics had niemand het nog over de uitslag. Nee, de calls of no-calls van de drie scheidsrechters werden in twijfel getrokken, vooral aan de kant van Boston. Aanleiding was de duidelijke fout van Dwyane Wade op Rajon Rondo in overtime die niet werd gefloten.

Heat-coach Erik Spoelstra lachte de verhalen weg waarin tegenstander klagen dat de Heat eenvoudiger aan hun vrije worpen komen. “Iedereen weet hoe wij spelen. James en Wade zijn agressief en vallen de basket aan. We waren gedurende het seizoen niet voor niets lijstaanvoerder in de categorie free throw attempts.

Celtics coach Doc Rivers wilde na de wedstrijd geen woorden vuil maken aan de drie leidsmannen, maar zei wel het volgende: “James nam 24 vrije worpen, ons team nam er 29. Paul Pierce ‘fouled out’ in een wedstrijd waar hij de basket aanviel. It’s just tough. Ik vertel mijn jongens dat we ons niet moeten laten afleiden.”

Ongeschreven regel

King James is op dit moment alleenheerser met 141 genomen vrije worpen in de playoffs. Wade schoot afgelopen woensdag 7 uit 11 van de lijn en heeft 100 vrije worpen achter zijn naam. Dat is veel, maar vergeet niet dat de teller bij Pierce op 98 staat. In de NBA bestaat er een ongeschreven regel waar supersterren (James en Wade) vaker calls meekrijgen dan mindere goden, al kun je dat natuurlijk nooit bewijzen.

Het is overigens niet de eerste keer in de play-offs dat een tegenstander vraagtekens zet bij Miami’s kwaliteit om naar de vrije worp lijn te gaan. Daar weet New York Knicks coach Mike Woodson alles van af. In de drie wedstrijden in South Beach namen de Heat gemiddeld 31.3 vrije worpen tegenover 17 van de Knicks.

Benieuwd hoe de scheidsrechters komend duel fluiten en de vrije worp verhoudingen in Boston zullen liggen? Komende nacht staat Game 3 op het programma tussen de Celtics en de Heat.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen