BREAKING: Kobe Bryant stopt na dit seizoen

Door

Los Angeles Lakers v Atlanta Hawks

De NBA raakt na dit seizoen een legende kwijt. Kobe Bryant heeft via The Players Tribune zijn afscheid aangekondigd. De guard van de Los Angeles Lakers heeft een aflopend contract en zal geen nieuwe meer tekenen. Na vijf titels, een MVP-award en zeventien All Star-selecties komt na dit seizoen dus een einde aan het tijdperk van Bryant in Los Angeles.

“Ik ben klaar om het los te laten”, liet Bryant weten in een verklaring op The Players Tribune. De 37-jarige guard werd in 1996 gedraft door de Charlotte Hornets en werd vervolgens direct naar Los Angeles gestuurd. Bij de Lakers groeide Bryant uit tot een legende. Nu twintig jaar later lijkt het vooral tegen te zitten. De laatste vijf seizoenen wordt The Black Mamba geplaagd door blessures. Zo speelde hij de afgelopen twee seizoenen maar 41 wedstrijden. Toen hij twee jaar terug een nieuw contract tekende waren er al geruchten dat de tweejarige deal zijn laatste zal zijn. Dit seizoen is Bryant bezig aan een slechte start met gemiddeld 15 punten per wedstrijd en een schotpercentage van 31 procent.

Prijzenpakker
Ondanks zijn slechte seizoen is Bryant een held in Los Angeles. In 2000 won hij zijn eerste NBA-titel onder leiding van legendarische coach Phil Jackson. Op het veld had hij daarnaast de steun van Shaquille O’Neal met wie Bryant een haat-liefde verhouding had in Los Angeles. Het bleef niet bij die ene titel, want de twee seizoenen erna waren de Lakers ook de beste in de NBA. In 2008 won Bryant zijn eerste en enige MVP-award. Na het vertrek van Shaq nam hij het team op sleeptouw en lukte het hem zelfs zijn vierde en vijfde NBA titel te winnen in 2009 en 2010. Daarna raakte de tank steeds leger en nu lijkt de bodem echt bereikt.

infographic-kobe

Meteen na de aankondiging werd er vanuit de NBA gereageerd op het afscheid van Bryant. Zo bedankte onder andere NBA Commissioner Adam Silver hem voor zijn mooie carrière. Zijn huidige coach, Byron Scott, had het nieuws zaterdag al vernomen van de sterspeler, maar was desalniettemin verrast door het besluit van Bryant.

Olympisch afscheid?
Naast zijn mooie NBA-carriere was Kobe Bryant ook belangrijk voor het Amerikaanse basketballteam. In 2008 en 2012 won hij met Team USA goud op de Olympische Spelen. Er is nog een mogelijkheid op een derde gouden medaille voor Bryant. Hij kan volgende zomer in stijl afscheid nemen tijdens de Spelen in Rio. Bryant liet eerder weten open te staan voor deelname volgend jaar.

Foto: GettyImages Archief
Infographic: Anouar Amrani

2 Reacties
  1. Basdr 5 jaar ago

    Meedoen aan de olympische spelen lijkt me een goed plan. Zo heeft hij nog een kans om toch met een hoogtepunt afscheid te nemen.

  2. Rob de Keijzer 5 jaar ago

    Toch weer een speler van een bijzondere generatie ( als ik het zo mag zeggen) die afscheid neemt. Weet wel dat ik toch een stel bijzondere NBA spelers heb mogen zien spelen..

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen