Kings ontslaan coach Murray

Door

 

Het is geen goede tijd voor coaches van NHL-teams die bezig zijn met een matig tot slecht seizoen, weet nu ook Terry Murray, tot gisteren de hoofdcoach van de Los Angeles Kings. Murray is namelijk de vijfde coach alweer die binnen korte tijd het veld moest ruimen vanwege tegenvallende resultaten met zijn team. Zijn ontslag komt overgiens niet geheel onverwacht, want de Kings bezetten momenteel een teleurstellende vierde plek in de Pacific Division en de twaalfde positie in de Western Conference. En dat is natuurlijk veel te laag voor een club die mee wil doen voor de prijzen.

Zoals gezegd zijn er dit seizoen al verschillende coaches Murray voorgegaan wat betreft ontslag. Het begon allemaal met Davis Payne van de St. Louis Blues die op 6 november de laan werd uitgestuurd. Vervolgens hebben de Carolina Hurricanes hun coach Paul Maurice op 28 november op straat gezet, terwijl op dezelfde dag de Washington Capitals zich ontdeden van Bruce Boudreau. Twee dagen later was het de beurt aan Anaheim Ducks-coach Randy Carlyle om ontslagen te worden, waarna hij overigens werd vervangen door Boudreau.

De laatste in deze rij is nu dus Terry Murray. General manager Dean Lombardi ontsloeg hem na de training in Boston, waar de Kings vandaag (dinsdag) hun roadtrip van vier wedstrijden beginnen. Volgens Lombardi was er niet echt sprake van een laatste druppel. Toch kan de thuiswedstrijd van zaterdag tegen de Dallas (1-2 verlies) als een goed voorbeeld worden gezien waarom het zo niet verder kon gaan.

Deze nederlaag was niet alleen de vierde op rij, het was ook de achtste opeenvolgende wedstrijd waarin de Kings twee goals of minder maakten. Deze slechte statistiek wordt nog eens versterkt door het feit dat de tegenstanders in de laatste twee wedstrijden met een goalie speelden die zijn debuut maakte in de NHL. Kortom, het is Murray niet gelukt om zijn team dit seizoen aan het ijshockeyen te krijgen.

Volgens Lombardi was het erg lastig om Murray, die hij zelf in 2008 had aangesteld, het slechte nieuws te vertellen: „Het is niet onder woorden te brengen hoe moeilijk dit is. Het gaat hier natuurlijk om een fantastisch persoon met een uitstekende kennis van zaken. Hij heeft onze spelers enorm veel geleerd en is een van de hardst werkende coaches die ik heb meegemaakt. Maar soms is een nieuwe wind noodzakelijk voor de ontwikkeling van een team.”

Murrays taken worden voorlopig overgenomen door zijn voormalige assistent-coach John Stevens. Dit is wel een tijdelijke oplossing, want de club zal even de tijd nemen en grondig te werk gaan om een geschikte opvolger te vinden.

Foto: latimes.com

Ook leuk om te lezen