Jurrjens verslaat Bernadina in ‘Dutchies’ clash

Door

Zondag was de dag van het duel tussen de Atlanta Braves en de Washington Nationals en specifiek het duel tussen Jair Jurrjens en Roger Bernadina. Jurrjens, die na een supersterke eerste helft van het seizoen één van de grootste kanshebbers voor de NL Cy Young Award, was de starter voor de Braves en kwam Bernadina tegen, die leadoff hitter van de Nationals was.

Het was de tweede keer dat beide voormalig Nederlands team-spelers tegenover elkaar stonden in de MLB. Op 14 september 2009 ging Bernadina 1-3 met een single. Zondag bereikte hij in zijn eerste slagbeurt het eerste honk, omdat de scheidsrechter meende dat hij door een inside pitch van Jurrjens op de arm werd geraakt. Uit de herhaling bleek dat dit niet het geval was.

Het was het begin van een knotsgekke wedstrijd. Bernadina stal op de eerstvolgende pitch het tweede honk, maar sneuvelde na een comebacker op Jurrjens in een rundown tussen het tweede en derde honk. De Nationals wisten niet te scoren en kwamen later in de inning op 2-0 achterstand dankzij een RBI-single van Martín Prado en een wild pitch van starter Tom Gorzelanny.

Met diezelfde Gorzelanny op het eerste honk en een 2-0 achterstand kwam Bernadina voor de tweede keer in de wedstrijd aan slag. Hij sloeg de bal in de ‘right-centerfield gap’ voor een RBI-triple en wist dankzij een botsing tussen loper Gorzelanny en catcher McCann, waarbij de bal doorschoot, de thuisplaat te bereiken. Gorzelanny raakte bij de botsing geblesseerd en moest de wedstrijd verlaten.

Twee innings later namen de Nationals zelfs de voorsprong op het werpen van Jurrjens. Een single en twee doubles zorgden voor een 4-2 voorsprong en met twee uit kwam ‘The Shark’ voor de derde keer aan slag. Ook deze keer had hij succes. Hij sloeg een single up-the-middle en stal zijn tweede honk van de wedstrijd.

Hij heeft dit seizoen in 17 pogingen al 15 honken gestolen, net zoveel als vorig jaar in het hele seizoen. Hij kon vervolgens het vijfde punt van de Nationals scoren op een triple van Danny Espinosa, die op zijn beurt het zesde punt scoorde na een double van Ryan Zimmerman.

Jurrjens kon na deze slechte inning de boel nog enigszins herstellen met een goede vijfde inning, waarin hij drie slagmensen op rij uitschakelde. Het was zijn laatste inning en hij verliet de heuvel met een 6-2 achterstand, maar omdat de Braves in de gelijkmakende slagbeurt vijf punten scoorden, o.a. dankzij een three-run home run van Brian McCann, had hij na zijn slechtste start van het seizoen nog wel de kans op de win.

Die kans vervloog echter direct in de volgende inning. Reliever Sean Burnett sloeg een honkslag, maar zag niet dat de bal die Bernadina net over de korte stop heen sloeg, viel. Hij was te laat op het tweede honk en werd door korte stop Gonzalez uitgegooid.

Het kostte Bernadina een honkslag, maar Espinosa sloeg vervolgens een home run om de Nationals weer een voorsprong te geven.

In deze knotsgekke wedstrijd kreeg Bernadina in zijn laatste slagbeurt drie slag en zag hij zijn team uiteindelijk ook nog verliezen. Nate McClouth sloeg in de achtste inning een game-tying home run en rookie Freddie Freeman sloeg in de negende inning een walk off single om de Braves de 9-8 overwinning te bezorgen.

 

Ook leuk om te lezen