Jeurys Familia: slot op de deur

Door

Jeurys Familia

De New York Mets zijn het seizoen boven verwachting begonnen. De startende werpers behoren tot de beste in de National League en er worden belangrijke contributies geleverd door mindere goden. Iemand die een grote bijdrage aan het succes levert is closer Jeurys Familia.

Jeurys was van origine niet de eerste keus om de negende inning te pitchen voor manager Terry Collins. Eerste keus Bobby Parnell is nog maar net terug van een Tommy John blessure en diens vervanger Jennry Meija werd door de MLB voor de eerste 80 wedstrijden geschorst vanwege gebruik van een verboden middel.

Familia heeft gebruik gemaakt van het misfortuin van Parnell en Meija en heeft de rol van closer met beide handen aangepakt. Zijn statistieken zijn indrukwekkend (23 saves, 1.13 ERA en 41 K’s in 39 innings) en hebben de aandacht van de league getrokken. Zijn ERA van 1.13 is tweede in de NL achter Cardinals’ closer Trevor Rosenthal. In zijn laatste 17 optredens is zijn ERA zelfs een miniscule 0.44.

In 2014 diende hij als de set-up man van Jennry Meija en deed het zeker niet onverdienstelijk. Het is echter niet te vergelijken met het uitstekende werk dat hij nu tentoonspreidt. De pitch die dient als beul is zonder twijfel de sinker, die als een raket (gemiddeld 97 mph) richting de plaat komt. Die is vrijwel niet te raken, getuige het slaggemiddelde (.157) tegen deze worp. Het tweede wapen van keuze is de slider, ook die is zeer moeilijk te raken. De slider komt vaak niet eens in de slagzone, maar is voor veel hitters te onweerstaanbaar.

Terry Collins is zeker niet bang om hem in benarde situaties te laten pitchen. Familia heeft al verscheidene five-out saves op zijn naam staan, waaronder eentje tegen de Miami Marlins. Hij kwam oog in oog te staan met Miami’s menselijke lanceerplatform Giancarlo Stanton en blies hem met 4 pitches makkelijk naar de kant. Tegen de Washington Nationals hield hij een benarde 1-0 voorsprong vast door vijf man uit te schakelen.

Hij had even een dipje, waarin Jose Bautista ook nog eens een monsterlijke gelijkmakende homerun op hem sloeg, en hij kreeg te maken met een blessure die hem een weekje aan de kant hield. Gelukkig heeft hij dit snel achter zich gelaten en is naarmate het seizoen vordert alleen maar sterker geworden.

Het is dan ook vreemd te noemen dat de closer van de Mets niet op het All-Star Roster staat. NL Manager Bruce Bochy verkoos o.a Jonathan Papelbon en Francisco Rodriguez over de Dominicaanse vlammenwerper. Vele kenners en iedereen die de New York Mets een warm hart toedraagt zijn het er roerend over eens: Jeurys is een verdiende All-Star. Helaas zag Bruce Bochy dat anders.

Echter maakt hij nog kans om de All Star Game te halen. Hij is één van vijf spelers die het nog kan halen door middel van de stemmen van de fans. De andere 4 spelers zijn Clayton Kershaw van de Los Angeles Dodgers, Johnny Cueto van de Cincinnati Reds, Troy Tulowitzki van de Colorado Rockies en Carlos Martinez van de St. Louis Cardinals. Een indrukwekkend rijtje, waar Jeurys Familia zeker niet misstaat.

Klik hier om op de closer van de Mets te stemmen.

Onlangs werd Jeurys ook nog voor het eerst vader. Het succesverhaal zet zich dus ook voort in zijn privéleven.

Foto: Twitter

Ook leuk om te lezen