Jerry Sandusky schuldig bevonden in misbruikschandaal

Door

Het was de uitspraak waar vrijwel iedereen op hoopte en er was weinig meer veelzeggend dan het applaus dat volgde, van het publiek dat zich buiten de rechtszaal had verzameld, toen bekend werd gemaakt dat Penn State assistent footballcoach Jerry Sandusky schuldig is bevonden aan 45 van de 48 aanklachten die hem ten laste waren gelegd. Hij is de spil in een misbruikschandaal dat Amerika al enkele maanden in zijn greep hield. De maximale celstraf voor 45 zijn overtredingen is 442 jaar en daarmee is het duidelijk Sandusky waarschijnlijk nooit meer vrij zal komen.

De zaak kwam afgelopen jaar aan het licht en leidde tot het einde van de illustere carriere van coach Joe Paterno, die kort na zijn ontslag zou overlijden aan de gevolgen van kanker. Niet alleen Paterno werd uit zijn functie ontheven, ook verscheidene topbestuurders van de Pennsylvania State University werden op non-actief gezet in de nasleep van het afschuwelijke schandaal. Er werd namelijk, ondanks meerdere ooggetuigen en jarenlange vermoedens, niet ingegrepen terwijl Sandusky in faciliteiten van de school ontucht pleegde met jonge kinderen. Kinderen die hij naar het stadion kon halen onder de vlag van zijn goede doel voor minder bedeelde kinderen.

Sandusky wordt nu naar een lokale gevangenis gebracht en men verwacht binnen drie maanden de definitieve uitspraak. Alles wijst er echter op dat deze uitspraak dusdanig hoog zal zijn, dat Sandusky nooit meer een vrij man zal zijn. Daarmee begint voor de slachtoffers echter het verwerkingsproces pas.

Het betekent, hoewel van ondergeschikt belang ten opzichte van de slachtoffers, ook een frisse start voor het Penn State Nittany Lions footballteam, dat qua imago en recruiting een stevige deuk op liep in een toch al zo zware conference.

Foto: Wikimedia Commons

Ook leuk om te lezen