Japan veel te sterk voor Nederland

Door

Japan v Chinese Taipei - World Baseball Classic Second Round Pool 1
In de wedstrijd waarin een plek tussen de allergrootste honkbalnaties ter wereld op het spel stond, een plek in de halve finale van de World Baseball Classic, bleek Japan veel te sterk voor Nederland. ‘Samurai Japan’ won met 16-4.

Home runs

Waar de Japanse slagploeg het hele toernooi nog maar twee extra basehits wist te produceren, kwamen de Japanse knuppels al vroeg in het duel met Nederland helemaal los. Startend werper Rob Cordemans gaf drie home runs op en kreeg zes punten tegen in 1.1 inning. Een compleet andere start dan waar het Nederlands publiek op had gehoopt en misschien zelfs wel stiekem had verwacht. Reliever Tom Stuifbergen moest ook nog eens twee home runs toestaan. Home runs in de eerste drie innings kwamen van de knuppels van Toritani, Inaba, Uchikawa, Matsuda en Itoi.

Mercy rule

Het Nederlands team kende een complete off-day. Dat de pitching niet het sterkste punt van dit team is, was voor aanvang van het toernooi al bekend, maar ook de defense en de offense kwamen vandaag niet opdagen. Wellicht dat dit te maken had met de intimiderende sfeer in het Tokyo Dome, waar 55.000 Japanse fans hun spelers vrijwel constant aan het toezingen waren. Hensley Meulens greep de grote achterstand aan om zijn bankspelers een kans te geven. Werpers Kevin Heijstek, Berry van Driel, infielders Yurrendel de Caster, Hainley Statia en catcher Bas Nooij mochten invallen en Randolph Oduber verving Roger Bernadina nadat de midvelder op zijn onderarm geraakt werd door een pitch. Het valt te hopen dat ‘The Shark’ niet ernstig geblesseerd is.

Bij een 12-0 achterstand leek Nederland in de zesde inning het einde van de wedstrijd nog even uit te kunnen stellen dankzij een bases clearing double van Wladimir Balentien en een RBI-single van Andruw Jones, maar Berry van Driel zag korte stop Sakamoto een van zijn pitches voor een grand slam over de hekken te slaan. Hij bepaalde daarmee de eindstand op 16-4. Japan sloeg 17(!) honkslagen in zeven innings tegenover slechts zes van Nederland. Japanse starter Maeda gooide in vijf innings 9 keer drie slag en stond slechts een honkslag toe.

Laatste kans

Nederland krijgt morgen alsnog de kans om de halve finale in San Francisco te bereiken. Daarvoor zal er wel opnieuw gewonnen moeten worden van Cuba, dat met Wladimir Garcia op de heuvel start. Nederland zal waarschijnlijk counteren met Shairon Martis. Hopelijk kan Nederland in de underdog rol kruipen en opnieuw stunten. De wedstrijd wordt morgen in het Tokyo Dome gespeeld om 11 uur ‘s ochtends Nederlandse tijd.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen