James en Wade closen de deal voor de Heat

Door

Zodra het crunch time is, maken de jongens plaats voor echte mannen. LeBron James en Dwyane Wade maakten donderdagavond in het United Center onmiskenbaar duidelijk wie in de huidige NBA de ware supersterren zijn. Getweeen – acht punten voor beiden – maakten ze aan het slot van Game 5 tegen de Chicago Bulls een achterstand van twaalf punten ongedaan middels een 18-3 run, en loodsten aldus hun Miami Heat naar de NBA finals: 80-83, 4-1.

MVP Derrick Rose (25 punten, acht assists) stond erbij en keek ernaar. Opnieuw verdedigd door een superieure James, kreeg hij het in de slotminuten andermaal niet gedaan. Hij miste z’n schoten, leed slordig balverlies, en beging persoonlijke fouten.

Was het misschien omdat hij het in z’n eentje moet doen, en James en Wade hulp van elkaar, en bovendien nog Chris Bosh, Udonis Haslem en Mike Miller hebben, wilde het journaille weten. Nee, nee, nee, ontkende het joch. Het was zijn schuld, en van niemand anders.

,,Aan het eind komt het op mij aan”, zo hield hij na afloop de schouders recht. ,,Het was mijn schuld. Gemiste schoten, fouten, domme beslissingen. Dat kun je mij verwijten, en daar moet ik van leren. Maar maak je niet ongerust. Ik word heus beter. En als ik hier iets van meeneem, it’s gonna make me hungry.”

De vorm van LeBron James (28 punten, 11 rebounds, 6 assists) lijkt iedere wedstrijd, zowel aanvallend als verdedigend, naar grotere hoogten te stijgen. De opstanding van Wade was opmerkelijker. Wade speelde, op z’n zachtst gezegd, een matige wedstrijd, en had halverwege het derde kwart al negen keer balverlies geleden. Maar tijdens crunch time was hij plotseling daar. Scoorde acht punten, en kreeg de Bulls middels een indrukwekkend four point play op de knieen.

,,Ik moet het straks nog even in alles rust terugzien”, aldus James. ,,Die laatste vier minuten, ik weet dat het gebeurd is, maar ik weet zelf ook niet hoe. Het ging allemaal zo snel. Wat ik wel weet is dat we een paar belangrijke stops maakten, en dat onze schoten eindelijk vielen.”

Afgezien van de laatste vier minuten, had Chicago de wedstrijd onder controle, en de Bulls leken er zowaar een Game 6 uit de slepen. De ploeg van Tom Thibodeau maakte, zeker voor de rust, eindelijk z’n schoten (7 op 22 van buiten de arc), en had eigenlijk het gehele duel een voorsprong die schommelde tussen de vijf en twaalf punten.

Dat Miami aan het slot de schade binnen een vloek en een zucht ongedaan kon maken, riep de vraag op of de Heat, als het erop aan komt, kan doen wat, waar en wanneer het belieft.

,,Absoluut niet”, parreerde coach Erik Spoelstra. ,,Dit was een series die, qua intensiteit, hardheid en vechtlust, ik en vele van mijn ervaren spelers nog niet eerder hadden meegemaakt. Wij hadden het volle respect voor Chicago, en we moesten tot het uiterste gaan.”

Dat respect was wederzijds. ,,Ere wie ere toekomt”, moest Joakim Noah toegeven. ,,Ze zijn verschrikkelijk Hollywood, maar ook een heel goed team.”

Bekijk hier de samenvatting van Bulls-Heat Game 5:

Foto: peninsulaismightier.com

 

Ook leuk om te lezen