Inside Look: waarom de Grizzlies nog niet verslagen zijn

Door

Memphis Grizzlies v San Antonio Spurs - Game Two

De San Antonio Spurs hebben in de Western Conference Finals een tegen de Memphis Grizzlies een comfortabele 2-0 voorsprong genomen. Game 1 was een blowout en dat leek in de eerste drie kwarten van Game 2 opnieuw te gebeuren. De Grizzlies knokten zich in het vierde kwart knap terug om vervolgens in de verlenging alsnog te verliezen, dankzij een ontketende Tim Duncan. Is de serie voorbij voor de mannen van coach Lionel Hollins? Nee. Ze hebben laten zien dat de Spurs niet onverslaanbaar zijn. Let’s take an inside look.

First game blowout

Dat de Grizz niet op hun best waren in Game 1 was duidelijk. Marc Gasol scoorde vijftien punten en pakte zeven rebounds, maar werd amper bijgestaan door zijn teamgenoten. Zo kwam Zach Randolph er niet aan te pas met slechts twee punten en zeven rebounds.

De aanval van Memphis loopt via Gasol die vaak de bal rond de vrije worplijn ontvangt en direct zoekt naar Z-Bo in de post. De Spurs kozen ervoor om Gasol juist vrij te laten en zich volledig te focussen op Randolph. Door hem continu met twee verdedigers op te zadelen kon hij onmogelijk vrij komen. Het resultaat: twaalf schoten van Gasol, drie voor Randolph.

In de tweede helft gingen de mannen van coach Greg Popovich vrolijk verder met het strijdplan waardoor Randolph de wedstrijd eindigde met één raak schot uit acht pogingen. De Spurs zorgden d.m.v. screen and rolls ervoor dat Randolph ver verwijderd van het bord bleef en Gasol van de bal. En dankzij 14 uit 29 driepunters kwam San Antonio tot een score van 105 tegen 83. Fantastisch denkwerk van Coach Pop.

Aanpassingen in game 2

Ondanks een ontketende Tony Parker (15 pt, 18 ass, 5 reb, 3 stl) kwamen de Grizzlies in de tweede wedstrijd beter voor de dag. Sterker nog, de star-factor van Parker, en Duncan in de verlenging, heeft de Spurs gered. Memphis creëerde veertien schoten en negen vrije worpen meer dan San Antonio.

De schotverdeling bij de Grizzlies was in de wedstrijd beter dan in Game 1. Randolph scoorde vijftien punten en schoot zes uit achttien van het veld. Zijn scores kwamen vooral in het vierde kwart tot stand toen de Spurs Randolph vaker in de post lieten komen. Zo zat Duncan bijvoorbeeld een groot deel van het vierde kwart op de bank.

Een andere aanpassing van Hollins was dat hij meer minuten toebedeelde aan schutters Quincy Pondexter en Jerryd Bayless. Dat ging ten koste van de speeltijd van Tayshuan Prince. De Spurs werden gedwongen om meer naar buiten te verdedigen waardoor er meer ruimte in the bucket ontstond voor het duo Gasol & Randolph.

Duncan voorkwam met enkele belangrijke score in overtime dat de Grizzlies er met de zege vandoor gingen. Het was opvallend dat de Spurs de Grizzlies nog terug lieten komen in de wedstrijd, met name dankzij de zinloze overtreding van Manu Ginobili.

De Spurs kenden een voorsprong van vier punten met nog 26 seconden te gaan. Dankzij de flagrant foul van Ginobili kregen de Grizzlies twee vrije worpen en balbezit.

Hoe nu verder?

Memphis blijft vasthouden aan het strijdplan van Game 2. Dan moeten Pondexter en Bayless wel zuiver blijven schieten om het veld breed te houden. Andersom gaat San Antonio verder met de passing lanes van Randolph te ontnemen. De vraag is hoe lang ze dit volhouden? Vermoeidheid speelde een grote rol in Game 2. De Spurs hebben echter teveel kwaliteit om een 2-0 voorsprong uit handen te geven. Spurs in 5.

Lees hier de laatste Inside Look: NBA All-Defensive Team

Foto: Getty Images

2 Reacties
  1. Bart 7 jaar ago

    Heb zelf nog steeds hoop op meer. Grizzlies zijn zeer lastig te kloppen in Memphis, ben benieuwd of de Spurs het wel kunnen. Tegen de Clippers stonden de Spurs ook 2-0 achter om vervolgens 4 games op rij te winnen. Ik houd dus nog even vast aan mijn voorspelling Grizzlies in 7.

  2. Ewout Versloot 7 jaar ago

    Ik zou het ze gunnen!

    Punt is denk ik dat het verschil in verdedigende kwaliteiten minder groot is dan het verschil in aanvallende kwaliteiten. Ben daarom erg benieuwd naar game 2, zal grote voorspeller zijn voor de rest van de series. Het voelt (weinig betrouwbaar, ik weet het) alsof uit/thuisvoordeel amper speelt in deze series.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen