Inside Look: Pacers vs. Heat, wie wint de East Finals?

Door

Miami Heat v Indiana Pacers - Game Four
De Miami Heat en de Indiana Pacers zijn weer in evenwicht. Na een spectaculair slot woensdagnacht in Indiana, waarin LeBron James de wedstrijd moest verlaten met 6 fouls, verhuist het circus weer terug naar Miami. De Pacers lijken gemaakt om het sterrenteam van James, Dwyane Wade en Chris Bosh te verslaan, maar dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Wat moet elk team doen om als winnaar uit de bus te komen?

Pacers verdedigend / Miami aanvallend
Overall gezien waren de Pacers dit seizoen het beste verdedigende team. En de manier waarop Indiana verdedigt is precies de manier hoe Miami het liever niet ziet. Met Roy Hibbert hebben zij een reus onder de basket die layups nagenoeg onmogelijk maakt.

De spelers van Miami worden hierdoor gedwongen moeilijke ballen te nemen: floaters, fade-aways. Dit scheelt enkele punten per wedstrijd voor James, maar vooral ook voor Dwyane Wade en Mario Chalmers. Het aantal ballen dat de laatste wild omhoog gooit is niet meer op een hand te tellen.

Het tweede dat de Pacers goed kunnen is de driepuntslijn verdedigen. Laat Miami nou net het team zijn dat daar normaal gesproken van profiteert. Gedurende het hele seizoen hebben we drives gezien van James waarna hij de bal passte richting Battier, Allen of Chalmers voor een driepunter. Dit is waar Indiana nu het best op scoort. Miami komt er nu slechts af en toe uit via Chris Bosh en LeBron James.

De Pacers zijn al fantastisch verdedigend, maar het kan nog beter. In game 3, die ruim werd gewonnen door Miami, ging Indiana ten onder aan de post-up game van LeBron tegenover George. Er moest geholpen worden door Hibbert waardoor er ruimte ontstond voor Haslem voor schoten van mid-range (die hij uitzonderlijk goed schoot) en cuts voor Andersen. Als de Pacers kunnen voorkomen dat LeBron de bal in de low-post ontvangt dan wordt het nog een zware kluif voor Miami.

Tegelijkertijd is dit wel de plek waar Miami aanvallend effectief kan zijn. De post game van LeBron is de enige manier om double-teams te trekken en zo ruimte vrij te maken voor de andere spelers. Een tegen een zijn de Pacers simpelweg te goed. Het is aan coach Spoelstra om combinaties te bedenken om de bal bij LeBron te krijgen, vanuit daar ontstaat vervolgens ruimte voor alles wat Miami maar wil: driepunters, drives en tripjes naar de vrije worplijn.

Als dit lukt kunnen alle role-players van Miami het rustig aan doen. Een aantal schoten zijn dan voldoende. Lukt dit echter niet, dan is het aan de Coles, Allens en Battiers van deze wereld om boven hun kunnen te presteren. Een zware opgave.

Miami verdedigend / Pacers aanvallend
Aan de andere kant van het veld zien we vooral dat de Pacers niet extreem uitzonderlijk aanvallen, maar extreem profiteren van de aanvallende rebound. Hibbert is met zijn 7’ 2” zoveel langer dan Bosh of Andersen dat het niet zomaar een kwestie is van uitblokken. In game 4 pakten de Pacers 19 rebounds meer dan Miami. Dat zijn dus 19 potentiële aanvallen meer. Daarnaast schoot Indiana 50% raak van al hun tweepunters, met name doordat veel punten vanuit de paint kwamen.

Miami is echter niet kansloos. Een tegen een zijn zij de een van de sterkst verdedigende ploegen (met uitzondering van Ray Allen). Hun probleem ligt in de paint, het zou daarom geen slecht idee zijn om, a la de Spurs bij Zach Randolph, continu een double team op Hibbert te hebben. De Heat kan daardoor zorgen dat Indiana van verder moet gaan schieten. Vanaf ver zijn zij simpelweg niet zo zuiver: In game 4 slechts 21% vanaf de driepuntslijn. Vervolgens aan de Heat de taak om gezamenlijk ballen te pakken. Uitblokken, weghouden, en zeker geen simpele scores vanuit aanvallende rebounds.

De Pacers kunnen ervan uitgaan dat Miami deze tactiek zal gaan ontplooien. Het is daarom aan hem om de bal te laten gaan, te driven en zo de chaotische verdediging van Miami aan het lopen te krijgen. Omdat Miami zoveel switcht komt er altijd een moment dat Hibbert open is, en dan moet die bal daar ook komen.

En nu?
Het klinkt allemaal zo simpel, maar het is dan ook een echt schaakspel tussen Frank Vogel en Erik Spoelstra. Qua individuele kwaliteit is Miami beter, maar de Pacers hebben het ideale team om dat op te vangen. Zet voor zet schuiven de coaches met hun, oneerbiedig, ik weet het, pionnen om zo hun eigen kracht tegen de zwakte van de tegenstanders te zetten.

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit, op game 3 na, Frank Vogel het beste af gaat. De stand is echter nog steeds 2-2, en de beurt is aan Spoelstra. Wat verzint hij om Miami weer op voorsprong te zetten? Wie het weet mag het zeggen.

Lees hier de laatste Inside Look: Waarom de Grizzlies nog niet verslagen zijn

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen