Inside Look: K3 in Cleveland, wat betekent het?

Door

trio

Kyrie, Kevin en the King zijn samen. Of anders gezegd, een aanstormende point guard, een van de best forwards en de beste speler ter wereld spelen komend seizoen in hetzelfde team. Nieuwbakken NBA coach Blatt, met overigens een uitstekende staat van dienst in Europa, mag in zijn handjes knijpen met deze spelers. Voeg daarbij een aardige supporting cast en de Cavaliers zijn in enkele maanden verworden van middenmoter in de toch al zwakke Eastern Conference naar absolute titelfavoriet.

Wat er echter al snel gebeurt is dat de resultaten van de drie grote spelers uit vorige seizoenen bij elkaar op worden geteld, zoals in onderstaande tweet:

Het ziet er indrukwekkend uit, en ja, er gaan zeker momenten komen dat we deze cijfers op het scorebord zien staan. Maar de kans is groot dat dit niet de standaard wordt. Belangrijk is dat we realiseren dat zowel James, Irving als Love vorig jaar bij hun teams dé nummer 1 optie waren voor het opzetten en afronden van aanvallen.

Usage Rating

Maar wat is dan wel realistisch? Door het gebruik van de Usage Rating (Usg%)achterhalen we hoeveel procent van de plays worden gemaakt door een zekere speler. Usg% gebruikt daarvoor het aantal schoten, vrije worpen en turnovers van een speler en zet deze af tegen het totale aantal van het team.*

LeBron James had afgelopen jaar bij Miami een Usg% van 31%. Dat betekent dus dat 31% van de plays via LeBron James liep. Irving noteerde vorig seizoen 28,2% en Kevin Love 28,8%. Zouden ze dit jaar dezelfde cijfers noteren, dan zouden ze uitkomen op 88% van het totaal aantal plays van de Cavaliers.

Een onrealistisch getal, en dat is waarom we kunnen verwachten dat met name de Usg% van Irving en Love iets terug zullen vallen. Zij zullen vermoedelijk het meest van hun balcontacten moeten opofferen nu ze met LeBron James in een team spelen. Toen James, Wade en Bosh in Miami bij elkaar kwamen verliep de transitie als volgt:

James’ Usg% daalde met 2 procent, van 33,5 naar 31,5.
Wade daalde met 3,3%, van 34,9 naar 31,6.
Bosh daalde met 5,2%, van 28,7 naar 23,5.

Het is niet onrealistisch dat iets soortgelijks ook bij de Cavaliers gaat gebeuren. Maar betekent dit dat ook de productie minder wordt? Niet per se.

True Shooting

Hier komt een andere statistiek om de hoek kijken. True Shooting(Ts%) is het schotpercentage van een speler, gewogen naar de waarde van het schot. Zo telt een driepunter zwaarder mee dan een tweepunter, en een tweepunter zwaarder dan een vrije worp. Ts% is daarmee een zuivere maat voor de kwaliteit van een speler zijn schot dan het simpeler fg%. Daarin hebben centers immers een voordeel omdat zij veel makkelijke schoten onder de basket nemen, en schutters een nadeel omdat zij vaak de moeilijke kansen moeten nemen. Ts% brengt dit in balans en is daarmee een goede maat voor de aanvallende kwaliteiten van een speler.**

Opvallend is de relatie tussen Usg% en Ts%. Niet zelden neemt de zuiverheid van het schot toe naarmate een speler minder gebruikt wordt. Dit gebeurt met name als een speler altijd de aanval moest dragen (zoals bij Irving en Love het geval was) en daardoor ook geforceerd werd moeilijke schoten te nemen. Op het moment dat ze minder hoeven te doen, kunnen ze het zich veroorloven vooral makkelijke schoten te nemen: dichtbij de basket, vrije driepunters, etc.

Dit zagen we de afgelopen vier jaar gebeuren bij LeBron James. In zijn eerste periode bij de Cavaliers schoot in zeven jaar een gemiddeld TS% van 56%. Bij Miami, waar hij de last van de aanval kon verdelen met Dwyane Wade en Chris Bosh, steeg dit naar 62%. Afgelopen jaar was hij het meest zuiver, met een gemiddelde TS% van 65%.

Aanpassen

Wees niet verbaasd als met name Irving en Love hun statistieken in het komende jaar zullen zien dalen. Hun Usg% zal met LeBron James in het veld een stuk lager uitvallen en daardoor krijgen zij simpelweg minder kansen. Op termijn kan dit echter alleen maar positief uitpakken. Als zij het aanpassingsvermogen bezitten om hun schotselectie aan te passen zullen ze er alleen maar zuiverder op worden, en daardoor met een lagere Usg% dezelfde cijfers noteren.

Is een gecombineerde 74 punten, 23 rebounds en 17 assists mogelijk? Vast wel. Maar bij het wedkantoor zou ik mn geld pas voor het seizoen 2016 op de Cavaliers zetten.

* Meer informatie over Usg, inclusief de exacte berekening, en andere advanced statistics vindt je via Basketball Reference.

** Het Effective Field Goal Percentage (eFg%) is wellicht nog zuiverder. Echter, omdat in deze maat geen vrije worpen wordt meegenomen is deze statistiek minder bruikbaar voor de verhouding met de Usg%.

Foto: Bleacher Report

4 Reacties
 1. Daan van Kooten 6 jaar ago

  Ben heel benieuwd hoe Love gaat spelen in vergelijking met zijn jaren bij de T-wolves. Zou zomaar derde scorende optie kunnen worden. Je voorspelt dat ze dezelfde cijfers kunnen halen door efficiënt spel, maar een daling kan bijna niet uitblijven toch.

  Bosh in zijn laatste jaar bij de Raptors: 24 pnt, 10.8 reb, 2.9 ast (51 FG%)
  Bosh in zijn eerste jaar bij de Heat: 18.7 pnt, 8 reb, 1.9 ast (49 FG%) – steeds meer afstandsschoten

  Love vorig jaar: 26.1 pnt, 12.5 reb, 4.4 ast (46 FG%)
  Love komend seizoen??: 20.5 pnt, 11 reb, 2 ast (47 FG%)

  • Ewout 6 jaar ago

   Vermoedelijk gaan Irving en Love zeker het eerste jaar flink zakken. Tactiek en aanpassingsvermogen bepaalt daarna hoe de stats gaan ontwikkelen.

   Exact zelfde cijfers zal niet, in de buurt kan best, ook met lagere usg%.

 2. Ik denk dat eerder Kyrie derde optie gaat worden, wat serieus tegen zijn zin zal zijn. Optie 1: LBJ op de perimeter, optie 2: inside naar Love, optie 3: terug naar buiten voor Kyrie.

 3. Marco Post 6 jaar ago

  En wat te denken van Dion Waiters? Hij heeft de beelden van Dwyande Wade in Miami goed bekeken om te zien hoe je moet samen spelen met LeBron James. Bovendien barst deze gozer over een dosis ‘geloof in eigen kunnen’, niet normaal. Ik denk dat Waiters zichzelf als optie 2 ziet.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen