Inside Look: Joakim Noah ontmaskerd

Door

Oklahoma City Thunder v Chicago Bulls

De NBA is een wereld van passie, dunks, trucs en je tegenstander voor schut zetten. Even goed is het echter een wereld van cijfers, lijstjes, schema’s en tactiek. In Inside Look zoeken we het waarom achter de prestaties. Aan de hand van shot-charts, box-scores en statistiek laten we zien waarom spelers en teams doen wat ze doen. Deze week: Joakim Noah for MVP?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: NEE. Noah is geen MVP kandidaat en zelfs geen contender voor Defensive Player of the Year. Het is leuk met hoeveel energie hij de Chicago Bulls zonder Derrick Rose hoog in de Eastern Conference houdt, maar dat is het dan ook. Om eens en voor altijd van het gezeur af te zijn halen we de statistieken erbij. We vergelijken Noah met écht MVP en DPOY kandidaten om vervolgens te concluderen dat Noah niets meer is dan een lange New Yorker met een Franse tennisser als vader en voormalig miss Zweden als moeder.

MVP
Laten we beginnen met de makkelijkste categorie. Hier vergelijken we Noah met types als LeBron James, Kevin Durant en Chris Paul, te beginnen met James:

NBAStats (3)

Kevin Durant:

NBAStats (8)

Chris Paul:

NBAStats (5)

en Blake Griffin:

NBAStats (7)

De verschillen zijn duidelijk, met name op het gebied van gescoorde punten. Wat Noah onder de rebound doet is knap, zeker gezien hij er ook nog eens vijf assists per wedstrijd bij geeft. Maar om MVP te worden moet zijn puntenaantal zeker verdubbelen.

Ook als we naar PER kijken zien we dat Noah nog te kort komt. De totaalindex van ESPN weegt alle factoren die een speler belangrijk kunnen maken en berekent een cijfer die zich verhoudt tot het gemiddelde in de NBA (= 15.0). De top vijf ziet er hier zo uit:

 1. Kevin Durant, 30,41
 2. LeBron James, 29,30
 3. Kevin Love, 27,92
 4. Anthony Davis, 27,14
 5. Chris Paul, 25,88

Noah staat op plek 27, met een PER van 20,32. En zelfs als we alleen de centers pakken moet onze enthousiaste semi Fransoos genoegen nemen met een achtste plaats, achter o.a. DeMarcus Cousins, Andre Drummond en Dwight Howard.

Defensive Player of the Year
Ok, MVP is Noah dus niet. Maar de race om de titel van Defensive Player of the Year (DPOY) is een stuk realistischer. Om het nog iets makkelijker vergelijken we Noah alleen met de lange mannen. Een vergelijking tussen Patrick Beverly, point guard van de Rockets, en Noah is op verdedigend gebied immers nagenoeg onmogelijk.

Dat maakt dat we Joakim vergelijken met de besten op het gebied van geblokte schoten en FG% van tegenstanders onder de basket. Hierbij helpt de PTD die de reguliere statistieken aanvult met extra informatie.

Qua geblokte schoten staat Noah slechts op plek vijftien met 1,5 geblokt schot per wedstrijd. Dit is 1,4 blocks minder dan de nummer één, Serge Ibaka. Het FG% van tegenstanders die onder de basket tegen Noah proberen te scoren is 44,8%. Niet slecht, maar bijna 4% hoger dan directe concurrent voor de DPOY, Roy Hibbert.

NBAStats (9)

Maar Noah kan wellicht dingen die andere centers niet kunnen. Check bijvoorbeeld deze verdedigende actie tegen LeBron James.

Stabiel, niet happen, geen fouten en James onder druk een fade-away laten schieten. Zou dit dan nergens in de stats tot uitdrukking komen? Zeker wel. Basketball-Reference berekent dat teams die tegen Noah spelen met hem op het veld de bal vaker verspelen en minder rebounds pakken. Het opvallende is echter dat teams méér punten maken met Noah in het veld dan zonder hem. Dit scheelt ongeveer 1,4 punten per honder keer balbezit. Toegegeven, met Noah in het veld scoren de Bulls ook 7,4 punten meer, maar vanuit defensief opzicht zijn de Bulls dus zelfs beter af zonder hem.

Is dat niet gek voor een DPOY kandidaat? Wat mij betreft wel.

Hopelijk is het hiermee dan ook duidelijk. Noah is een goede speler, een waar anker zelfs voor de Rose-loze Bulls, maar Noah is absoluut geen DPOY, laat staan MVP.

Foto: Getty Images

Stats via NBA.com, ESPN.com en Basketball-Reference.com per 19 maart 2014.

7 Reacties
 1. Jan 6 jaar ago

  Zeker nog nooit een wedstrijd van de Bulls gezien. Noah is de enige center die alle posities kan verdedigen en absoluut frontrunner voor DPOY.

  • Ewout Versloot 6 jaar ago

   Sorry Jan, de stats zeggen echt iets anders. De energie is leuk, hij is absoluut niet slecht, maar geen DPoY.

 2. Frontrunner voor DPOY zou ik niet zeggen maar zeker wel kandidaat. Noah is het hart en ziel van de Bulls, die nog steeds één van de beste defensieve teams in de NBA zijn. Dat heeft echter meer te maken met de genialiteit van coach Tom Thibodeau dan met Noah. De Fransman is gek goed maar iemand als Roy Hibbert doet defensief meer voor zijn team. Noah eindigt deze keer in de top 3, naar mijn mening.

 3. Jan 6 jaar ago

  Dat is echt onzin. Hibbert is een van de meest overschatte spelers van de NBA. Daarnaast speelt hij de laatste tijd dramatisch, waar Noah elke week beter speelt. Dit seizoen haalt hij career highs in points, rebounds, steals en assists. Sinds Deng vertrok zijn deze cijfers nog hoger. Vergelijk maar is de stats van Hibbert met die van Noah post All-star game bijvoorbeeld.

  Hibbert is voor zijn lengte (7 ft 2 tegenover 6 ft 11 van Noah) absoluut een dramatische rebounder, zelfs Stephenson pakt er nog meer. Daarnaast pakt Noah ook meer steals en is zijn defensive rating een heel punt lager dan dat van Hibbert.

  Verder ben ik het met je eens dat Thibodeau van grote invloed is. Noah belichaamt echter alles wat zijn systeem zo geniaal maakt. Waar Hibbert constant in de paint blijft verdedigt Noah ook regelmatig op de perimiter. Door de constante rotaties, helpdefense en switches tijdens de P&R, komt het dan wel eens voor dat Noah voorbij gesneld wordt door een snellere guard of forward, wat resulteert in een relatief makkelijke lay-up. Hibbert hoeft dit echter niet eens te proberen.Als Noah daarentegen ook de hele wedstrijd in de paint zou blijven hangen zou hij ook veel meer blocks halen.

  En dan hebben we het nog niet eens over de zogenaamde ‘intangibles’ gehad.

 4. Jan 6 jaar ago

  NB. doordat Noah meerdere posities verdedigt komt het dus voor dat zijn ‘Opp FGP at the rim’ wat hoger ligt dan dat van Hibbert.

  • Noah heeft echt een case voor DPOY. Het klopt, zijn intangibles zijn fantastisch en geeft de Bulls een edge over vele andere teams. Ik zou er op zich ook geen probleem mee hebben als Noah de award in de wacht sleept. Ik ben echter van mening dat op pure defensieve kwaliteiten bijvoorbeeld een Roy Hibbert beter is.

 5. Marco Post 6 jaar ago

  Noah zit nu in een flow, terwijl Hibbert de eerste twee maanden van het seizoen heel goed stond te verdedigen. Het is net waar je naar kijkt. Oh, en BORN READY ‘steelt’ alle rebounds van Hibbert (aldus Hibbert, Stephenson en Frank Vogel).

  Daarnaast wordt de DPOY Award altijd een jaar te laat uitgereikt. Afgelopen seizoen verdedigde Hibbert erg goed, maar kreeg Marc Gasol de Award. Het seizoen daarvoor speelde Gasol lights out, maar kreeg Tyson Chandler de prijs.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen