Inside Look: Dribble-drive motion offense

Door

Basketball is een spelletje waar je als leek prima naar kunt kijken, er gebeurt namelijk voldoende. De vele scores, spectaculaire dunks, oogstrelende passes en atletische acties vliegen je om de oren. Maar dit alles vindt plaats in een door de coach van tevoren tot in de puntjes uitgedacht systeem. Tot aan de start van het nieuwe NBA-seizoen nemen we bij Sport Amerika enkele offenses onder de loep. Vandaag deel 1: de dribble-drive motion offense.

De dribble-drive motion offense is een systeem dat is uitgevonden door ene Vance Walberg. Waarschijnlijk heb je nog nooit van de naam gehoord, maar een bekende basketbalcoach gebruikt dit systeem al jaren als zijn basis. Niemand minder dan John Capilari, coach van de huidige NCAA-kampioen Kentucky Wildcats. Capilari is al jaren succesvol met de Wildcats en heeft dat mede te danken aan dit systeem. Maar ook de Nets, Bulls en vele andere teams gebruiken het systeem in meerdere of mindere mate. De aanval is gebaseerd op de dribble-skills van de guards. Het principe is om zo snel mogelijk te scoren, of via een drive naar de basket, of via een jump schot (het liefst een driepunter). Belangrijk is om de ruimtes groot te houden, hiermee gaten te creëren en via dribble-drive aan te vallen.

Basic set dribble-drive motion offense

Wat gebeurt er precies? Speler 5 dribbelt de bal en passt naar speler 1. Die kiest of voor een drive via de lane (diagram 1) of via het midden (diagram 3). Zijn doel: een score zo dicht mogelijk bij de basket. Een goede defensie zal dit ten koste van alles willen voorkomen. Speler 3 (of speler 2, afhankelijk van of speler 1 via de lane of het midden gaat)  is ondertussen uit de corner verdwenen (diagram 2) en speler 5 doorgeschoven naar de positie van speler 1. De weg naar de basket wordt afgesneden en speler 1 heeft nu drie mogelijkheden om uit te passen, naar spelers 2, 5 en 3. Een pass naar speler 4 is in principe niet de bedoeling aangezien die bijna op zeker in de dekking staat.

Voor speler 5 geldt hetzelfde als speler 1 de bal opdribbelt. De spelers maken dezelfde acties, weliswaar gespiegeld, als in bovenstaande diagrammen. Het systeem maakt geen gebruik van screens, maar die zijn eenvoudig in te voegen. Zo kunnen spelers 1 en 5 een pick-and-roll spelen, waar speler 4 ook nog een onderdeel van kan uitmaken. Hij kan daarmee een center wegtrekken van onder de basket, zodat speler 1 of 5 meer kans hebben om na de pick-and-roll dicht bij de basket tot een score kunnen komen of makkelijker de pass kunnen geven. Dit is precies wat de Bulls in onderstaand voorbeeld doen.

In de omschakeling ziet het er als volgt uit. Spelers 1 of 5 dribbelen de bal op en passen die naar de outlet. Beiden nemen na de pass plaats rond de driepuntslijn terwijl de speler aan de andere kant van het veld (nummer 2 of 3) naar de hoek loopt voor een eventuele pass. Spelers 2 of 3 kunnen allebei via het midden een cut maken naar de basket voor een lay-up. Wordt die weg afgesneden volgt wederom een kick-out pass voor een driepunter.

Get shooters open

Wees niet verbaasd als je het komende seizoen meer van deze aanval gaat horen, aangezien niemand minder dan Erik Spoelstra van regerend NBA-kampioen Miami Heat plannen heeft het systeem in zijn playbook op te nemen. Niet geheel onlogisch. Gezien hetgeen hiervoor besproken is de dribble-drive offense een verlengde van het pace-and-space systeem dat Spoelstra vorig jaar voor de Heat in gedachten had. Met Rashard Lewis, Ray Allen, James Jones, Mike Miller, Shane Battier en ook Mario Chalmers, heeft Miami genoeg vuurkracht vanaf de driepuntslijn. Plaats Chris Bosh in de post (nummer 4 in de diagrammen) en posteer LeBron James en Dwyane Wade aan de top (nummers 1 en 5) of varieer met James op de wing (nummer 2) en Chalmers (nummer 1).

De aanval is gevoelig voor zone defense (goh, was dat vorig jaar niet een van de kritiekpunten op het spel van Miami), aangezien teams de lane willen beschermen. Dat is echter in het geval van de Heat niet heel verstandig gezien de kwaliteit van de scherpschutters. Andere optie is scherpe man-to-man defense. Hmmm, veel succes tegen James en Wade…en Bosh. Oftewel, Spoelstra lijkt een mooie blauwdruk te hebben gevonden voor een repeat met Miami Heat. To be continued.

 

Ook leuk om te lezen