Inside Look: Comeback kids Kobe & Dwight

Door

Oklahoma City Thunder v Los Angeles Lakers - Game ThreeDe Lakers zijn terug! Het sterrenteam was voorafgaand aan dit seizoen een van dé titelkandidaten, maar het liep allemaal iets anders dan gepland. Voor de All-Star break stond het sterrenteam uit Los Angeles op een score van 25 gewonnen en 29 verloren wedstrijden. Bij lange na niet genoeg om de playoffs te halen, laat staan kampioen te worden.Sinds de All-Star break is er echter een opmerkelijke stijgende lijn waar te nemen.De Lakers wonnen negen van de laatste elf duels, waarbij alleen wedstrijden verloren gingen tegen Denver en OKC, niet bepaald een schande.

Waar komt die opleving vandaan? Dwight Howard en Kobe Bryant zijn de bepalende factoren. Howard lijkt weer fit te zijn en maakt flinke minuten sinds de break. En Bryant laat in de laatste elf wedstrijden een enorm hoog niveau zien. Hij speelt als een MVP: scoren, rebounden, passen en dat alles ook nog eens in clutch-time. Het verbeterde spel van het duo geeft de Lakers overwinningen in duels die eerder dit seizoen zeker zouden zijn verloren.

De opleving van Kobe is opmerkelijk. Hij is nu 34 jaar, maar is nog steeds de absolute leider van dit team en is in staat om met zijn spel zijn teamgenoten op sleeptouw te nemen. Laten we eens naar de statistieken kijken. In onderstaande tabel zien we de scores van Kobe Bryant van voor en na de All-Star break en de verschillen zijn behoorlijk. Hoewel hij iets minder minuten per wedstrijd speelt, presteert hij beter op alle vlakken:

Minuten Punten Rebounds Assists
Pre All-Star 38.4 26.8 5.3 5.6
Post All-Star 37.9 30.3 6.4 7.2
Verschil -0.5 +3.5 +1.1 +1.6

Maar schiet hij dan niet gewoon meer dan voorheen? Dat blijkt niet het geval. Voor de All-Star break schoot hij gemiddeld 20.5 keer per wedstrijd en raakte daarvan 46.4%. Na de break schiet Bryant 20.3 keer per wedstrijd en scoort hij 51.6%. Hij is dus gewoon efficiënter. Kobe presteert in de laatste elf wedstrijden beduidend beter dan in de 54 wedstrijden daarvoor, en vooral het verschil in assists is opvallend.

Sacramento Kings v Los Angeles LakersDe tweede positieve verandering voor de Lakers komt van Dwight Howard. De grote man rebound sinds de All-Star break stukken beter. Hij pakt ruim drie rebounds meer per wedstrijd. Dat komt wellicht omdat hij ook meer minuten speelt. 37.1 nu tegenover 34.9 voor de All-Star break. Daarnaast had hij gisteren tegen zijn oude team Orlando Magic ineens zijn breakout game met maar liefst 39 punten, 16 rebounds en drie geblokte schoten. Howard pakte in de afgelopen elf wedstrijden telkens minimaal twaalf rebounds (lees hier waarom hij nu beter speelt). En de laatste vier duels is Howard helemaal ijzersterk met 25 punten, ruim 16 rebounds en vier blocks gemiddeld.

Goed, genoeg statistiek. In het voorgaande hebben we de rol van Steve Nash nog niet besproken. De guard geeft beduidend minder assists dan voorheen, en scoort wel meer. De laatste elf wedstrijden spelen de drie sterren in een lange reeks veel samen. Zowel Howard als Nash kampten dit seizoen meerdere malen met blessures. Misschien moeten we gewoon concluderen dat alle verbeterde statistieken een gevolg zijn van het feit dat de gewenningsfase voorbij is. Dat de spelers langzaam hun rol hebben gevonden en beginnen te leren wat het beste is voor een ieder. Ze lijken elkaar nu gevonden te hebben. Dat is slecht nieuws voor elk team in de Western Conference, want daarmee ontwikkelen de Lakers zich tot een team om rekening mee te houden, zeker in de playoffs.

Ook leuk om te lezen