Inside Look: John Wall, toekomstig All-Star

Door

De Washington Wizards zijn dit jaar, en al een aantal jaren, niet echt het meest boeiende team uit de NBA. Ook dit jaar staan ze op een hopeloze elfde plaats in de Eastern Conference met 26 gewonnen en 44 verloren wedstrijden. Niet bepaald een hoogvlieger waar je ’s nachts voor opblijft. Toch zou je dat af en toe toch moeten doen. De reden? John Wall. De 22-jarige point guard speelt zijn derde jaar in de NBA en begint -eindelijk- een genot te worden om naar te kijken.

Wall werd in 2010 in de draft als eerste pick gekozen en het talent droop er vanaf. Maar Wall kwam, ondanks aardig spel, nooit op het niveau waar hij werd verwacht: bij de beste twintig van de league. Deze maand is alles echter anders en afgelopen maandag was een goed voorbeeld van hoe goed John Wall kan zijn.

Zijn spel tegen de Grizzlies  is geen uitzondering. In maart speelt Wall op topniveau. Hij komt gemiddeld per wedstrijd tot 21.8 punten (hij raakt 52.3 procent van zijn schoten, 50 procent driepunters, 4.5 rebounds en 8.0 assists. Ter vergelijking, top point guard Chris Paul komt in dezelfde maand tot 20,3 punten, 4.2 rebounds en 10.3 assists met ongeveer dezelfde schotpercentages. En Paul pakte dit jaar de MVP-award in de All-Star Game. Als John Wall het spel dat hij nu speelt een heel jaar kan laten zien, is de kans groot dat we hem in februari als All-Star terugzien. Laten we kijken wat er veranderd is in zijn manier van spelen waardoor hij nu zo goed presteert.

John Wall 2011/2012

Het eerste dat opvalt is het schot. In de paint is John Wall altijd al goed geweest, dat was zijn kracht. Een drive naar de basket en dan scoren. Echter, vanaf ongeveer 10 ft. Vanaf de basket kreeg hij het moeilijk. Onderstaande shotchart is van vorig seizoen. We zien dat driepunters onbegonnen werk voor hem waren: Van de 39 die hij het hele seizoen nam maakte hij er slechts 3. Dat is een percentage van, schrik niet, 7%. Iets dichterbij was het ook geen pretje: 30%.

Dit seizoen heeft Wall  zich echter flink verbeterd. Zijn driepuntpercentage is gestegen naar 31%, en de zogenaamde lange tweepunter (>16 ft.) naar veertig procent. Dit maakt Wall tot een veelzijdige pointguard die meer kan dan een drive-and-score. Doordat hij beter is gaan schieten van afstand verdeelt hij zijn schoten ook meer en is daardoor moeilijker te verdedigen. Kwam vorig jaar nog maar 36% van afstand, nu is dat bijna 44%.

John Wall ShotChart 2012/2013
John Wall 2012/2013

Ook in de meer geavanceerde statistieken laat John Wall zien dat hij als maar beter wordt: zijn TS% (True Shooting Percentage), het schotpercentage gecorrigeerd voor vrije worpen en driepunters, is gestegen van 49.4% in 2011 naar 53.3% nu. Als we kijken naar de PER, de mate van de gehele efficiëntie van een speler, zat hij in zijn rookie-year maar enkele tienden boven het gemiddelde in de league. Dit jaar scoort hij een PER van 20.19 en is daarmee de zesde point guard in de NBA, achter onder anderen Paul, Parker en Westbrook, maar voor Williams, Rondo en Walker.

Het gaat dus goed met Wall. Wellicht scoort hij hierdoor wel een max contract als de Wizards deze zomer zijn contract gaan verlengen. Hij is elk geval van groot belang voor eventuele successen in Washington. Dit jaar wonnen de Wizards zonder Wall, die lange tijd afwezig was met een blessure, slechts 5 van de 33 duels. Met Wall staan de Wizards op een 21-16 record. Een verschil van dag en nacht. Als je vannacht niets te doen hebt, de Wizards spelen om 1 uur (NL tijd) tegen de Oklahoma City Thunder. De moeite waard om een kijkje te nemen!

Ook leuk om te lezen