Hunter-Reay pakt titel IndyCar ten koste van Power

Door

Ryan Hunter-Reay heeft de titel gewonnen in de IndyCar. De 31-jarige Amerikaan ging in de laatste race van het seizoen leider Will Power voorbij in het algemeen klassement. Power ging de wedstrijd op de oval van de Auto Speed Club in Fontana in met een voorsprong van zeventien punten en een betere kwalificatie, maar het mocht niet baten. Een crash zette de Australiër al vroeg buiten spel en Hunter-Reay profiteerde optimaal.

Hunter-Reay wint de titel met een minimaal verschil van slechts drie punten. Met zijn derde plaats verdiende de Amerikaan 32 punten terwijl Power op een 24e plaats slechts 12 punten kreeg: 466 om 463 punten. De Amerikaan Ed Carpenter schreef de wedstrijd in Fontana op zijn naam.

Crash

Alles leek perfect te gaan voor Will Power. De voorsprong, vijf startrijen voor op Hunter-Reay en het enige wat de Australiër hoefde te doen was zijn concurrent volgen. Dat deed hij dan ook. De twee reden de eerste ronden als een duo rond op de oval. In de 57e ronde ging het mis, toen Power in de slip kwam en tegen de muur crashte. Hunter-Reay wist op dat moment dat hij de titelkansen volledig in eigen handen kreeg en ging er vol voor.

Ondertussen was Team Penske, het team van Power, druk bezig om de auto te fixen. Iets dat wonder boven wonder nog lukte. Vanaf de 25e plek, die recht gaf op tien punten, lukte het Power om op te schuiven naar de 24e positie, goed voor twaalf punten. Dit hield in dat Hunter-Reay minimaal vijfde moest worden. Lang leek het de Amerikaanse coureur niet te slagen in deze missie, maar in de laatste dertig ronden schoof hij dankzij enkele crashes toch op en verwees concurrent Power naar een tweede plek.

Voor Will Power is de nederlaag een bekend gevoel. De Joop Zoetemelk van de IndyCar verloor de titel voor de derde keer op rij vanwege een laatste slechte race. De afgelopen twee jaren moest hij in de beslissende wedstrijd het kampioenschap aan de Brit Dario Franchitti laten en genoegen nemen met een tweede plaats.

De beslissende crash van Power:

Ook leuk om te lezen