Bench Check (1): niet alles top bij de Lakers

Door

 

De start van het nieuwe NBA-seizoen is nog een tijdje van ons verwijderd. Maar nu de free agency zo goed als voorbij is, hebben we de tijd om een aantal teams eens van dichterbij te bekijken. Daarom analyseren we bij Sport Amerika de komende weken de bankspelers van de beste twee teams in elke conference. Deel 1: LA Lakers.

Het eerste team ter discussie is het goud-paarse topteam uit de City of Angles. De Lakers haalden onlangs een grote slag thuis met de aanwerving van superster Dwight Howard. Het enige dat ze daarvoor moesten opgeven was Andrew Bynum. De op één na beste center in de NBA werd dus omgeruild voor de beste. Topdeal! Met een starting lineup van Steve Nash – Kobe Bryant – Metta World Peace – Pau Gasol – Dwight Howard bombarderen de Lakers zich opnieuw tot één van de grote favorieten voor de titel. De vraag is echter of het team diep genoeg is, een probleem dat de Lakers al sinds 2010 parten speelt.

Onbetrouwbaar

De eerste point guard van de bank is, net zoals vorig seizoen, Steve Blake. De 32-jarige Blake was toen goed voor gemiddeld vijf punten en drie assists in 23 minuten. Daarmee speelde hij het meeste van alle bankspelers. Blake heeft de reputatie van een degelijke schutter te zijn maar bewees dat nauwelijks. Hij maakte amper 38% van zijn schoten, waarvan 34% vanaf de driepuntlijn. Hij schoot bovendien meer dan de helft driepunters. Op die manier is de kale point guard dus niet erg waardevol.

Een nieuwe naam bij het team is Chris Duhon, overgekomen van de Orlando Magic. Maar met gemiddeldes van vier punten, twee assists en een schotpercentage van 42% in bijna twintig minuten lijkt die al evenmin van grote waarde te kunnen zijn. En van jongeling Darius Morris vallen nu ook niet direct grote dingen te verwachten. Bovendien is geen enkele van deze jongens een degelijke verdediger te noemen.

Hetzelfde probleem stelt zich op de shooting guard. Kobe Bryant begint aan zijn zeventiende seizoen en kan alle rust goed gebruiken. Maar zijn er goede spelers die de afwezigheid van de Black Mamba even kunnen opvangen? Voor die rol trokken de Lakers Jodie Meeks aan. Die startte vorig jaar vijftig wedstrijden voor de Philadelphia 76’ers en tekende daarin voor gemiddeld acht punten en een schotpercentage van 41%, waaronder 37% vanaf de driepuntlijn. Meeks’ schoten komen, net als bij Blake, voor meer dan de helft ‘from downtown’. Meeks is een energieke scorer (lees: schutter) maar meer niet en bovendien defensief een drama. Een andere optie is de nog jongere Andrew Goudelock, maar die mist ervaring.

Op naar de small forward. De eerste speler van de bank op die positie is Devin Ebanks. Bij de start van vorig seizoen was hij veelbelovend. Ebanks startte aanvankelijk zelfs, tot ongenoeg van World Peace. De opleving was van korte duur en hij speelde uiteindelijk 24 wedstrijden mee. Een andere optie is de van de Magic overgekomen Earl Clark, die ook op de power forward terecht kan. Maar Clark was vorig jaar goed voor amper drie punten en drie rebounds met een schotpercentage van 37%. Ook hier beschikken de Lakers dus niet over een betrouwbare reserve.

Kwaliteit

Gelukkig is er power forward Antawn Jamison. De ex-Warrior, Wizard en Cav kwam als free agent naar Los Angeles. Hij speelde de afgelopen drie seizoenen in Cleveland. In zijn laatste ‘stint’ tekende hij er voor gemiddeld zeventien punten, zes rebounds en een schotpercentage van 40%. Opnieuw spat de efficiëntie er niet erg vanaf. Maar Jamison is ondertussen 36 en kent de knepen van het vak. Bij de Cavs werd bovendien teveel van hem verlangt. Jamison kan van grote waarde zijn als Sixth Man, hoewel ook zijn defense verre van sterk is.

Tot slot beschikken de Lakers op de center over Jordan Hill. Die kwam pas laat in het seizoen bij het team maar liet zich onmiddellijk gelden, ook in de playoffs. Hill zette in de series tegen de Denver Nuggets en de OKC Thunder gemiddeld vijf punten en zes rebounds op het bord in achttien minuten. Met zijn energie en ‘hustle’ kan Hill dus een volwaardige backup worden voor Dwight Howard.

Conclusie: Er is nog veel werk aan de winkel voor de Lakers. Hun starting five mag dan wel van uitstekende kwaliteit zijn, hun bank is verre van top. Voorin zitten ze vrij goed met het duo Jamison/Hill maar achterin wordt het zoeken geblazen, zowel offensief als defensief. Met een bijna 39-jarige Steve Nash, een zeker niet jonger wordende Kobe Bryant en een steeds minder sterke Metta World Piece zullen de reserves op de top van hun kunnen moeten spelen om de Lakers fris te houden voor de playoffs.

De media-hype rond Howard ten spijt, op papier ziet het team er weinig overtuigend uit met te veel zwakke plekken.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen