Chip Kelly

Chip Kelly op straat gezet door Philadelphia Eagles

Door

Chip Kelly

Chip Kelly is niet langer hoofdcoach van de Philadelphia Eagles. Eigenaar Jeffrey Lurie heeft de 52-jarige Kelly, een paar dagen voor de laatste Eagles-wedstrijd van het seizoen, op straat gezet. Het is nog niet bekend wie Kelly gaat opvolgen, zijn taken worden voorlopig overgenomen door offensive coordinator Pat Shurmur. Het moment van het vertrek is verrassend te noemen, het ontslag zelf echter niet. In een uitgebreide analyse van SportAmerika op Thanksgiving Day werd al uiteengezet waarom Kelly moest vrezen voor zijn baan in ‘Philly’.

De beschamende nederlaag op Thanksgiving tegen de Detroit Lions (45-14) leidde nog niet tot het vertrek van Kelly, mede omdat de kansen van de Eagles in de NFC East nog niet verkeken waren. De coach balanceerde daarna wel op een erg dun koord. Met twee krappe zeges tegen de gehavende New England Patriots (35-28) en de Buffalo Bills (23-20) hield hij even de hoop levend in ‘Philly’ waarna de Arizona Cardinals een nieuwe mokerslag uitdeelden aan de Eagles (40-17). Uiteindelijke bezegelde een cruciale thuisnederlaag tegen de Washington Redskins het lot van Kelly. Washington vierde de divisiewinst in de NFC East in thuishaven van de Eagles, veel Philadelphia-fans hadden het stadion op dat moment al verlaten. Het krediet bij Jeffrey Lurie was daarmee verspeeld.

De uitschakeling voor de play-offs is de directe aanleiding van het vertrek van Chip Kelly, maar ook met divisiewinst was het de vraag geweest of Kelly zijn baan had behouden. In zijn derde seizoen kreeg hij de volledige macht in Philadelphia door ook het spelersbeleid onder zijn hoede te nemen. Het lijkt er op dat hij niet het juiste personeel bij zijn gewaagde speelstijl heeft gezocht en daarmee zijn succesformule uit zijn college-tijd bij Oregon niet heeft kunnen implementeren in de NFL. In zijn eerste twee seizoenen (10 overwinningen in beide seizoenen en één play-off plaatsing) kreeg Kelly nog lof voor zijn uitvoering van de Hurry-Up Offense, maar dit seizoen leek het verrassingseffect uitgewerkt. Zijn aankopen DeMarco Murray en Sam Bradford functioneerden in zijn systeem niet. Het verval werd ook duidelijk in de statistieken, in het eerste jaar van Kelly waren de Eagles nog het één na best scorende team in de NFL, in 2014 zakten ze naar de vijfde plaats en dit jaar kelderde de ploeg naar de zestiende plaats. Gezien de ploeg ook dit jaar niet in staat is om de tegenstander van scoren af te houden (vijfde in meest toegestane punten in de NFL) blijft er dan een middelmatig team over.

In de offense is met name het verval bij running back Murray opvallend te noemen. Vorig jaar had hij een topseizoen met 1.845 rushing yards voor de Dallas Cowboys, dit seizoen staat zijn teller op 633. Dat Murray niet de vorm had van vorig jaar was met name aan het begin van dit seizoen duidelijk, maar hij werd ook opvallend vaak buiten de ploeg gelaten op cruciale momenten. Tegen de Arizona Cardinals moest de running back toekijken hoe zijn teamgenoten een cruciale 4th&1 verprutsten terwijl hij tot op dat moment in het seizoen alle vijftien 3th- en 4th&1-situaties had omgezet in een first down. De vertrouwensbreuk tussen speler en coach kon niet veel duidelijker geïllustreerd worden.

De vraag is nu of Chip Kelly nog een nieuwe kans gaat krijgen in de NFL of dat hij kiest voor een ‘veilige’ terugkeer naar het College-Football. De meest waarschijnlijke plaats waar Kelly nog een herkansing in de NFL zal krijgen is Tenessee. Bij de Titans moest hoofdcoach Ken Whisenhunt dit seizoen vertrekken en staat Kelly’s college-quarterback Marcus Mariota onder contract. Dat Kelly en Mariota een gouden combinatie vormen bleek in 2012 met een 12-1 record en de winst in de Fiesta Bowl voor Oregon. Mariota is bovendien een quarterback die veel beweeglijker is en beter in het systeem van Kelly zou passen dan Bradford.

Het vertrek van de hoofdcoach maakt de laatste wedstrijd van het seizoen voor de Eagles buitengewoon interessant. Philadelphia gaat op bezoek bij de eveneens uitgespeelde New York Giants onder leiding van interim-coach Pat Shurmur. Veel ogen zullen juist op die wedstrijd gericht zijn om te zien of een aantal spelers nog wat bijzonders kunnen laten zien in de laatste wedstrijd van het seizoen. En dan één man in het bijzonder: DeMarco Murray.

Foto: Getty Images (archief)

Ook leuk om te lezen