Hervorming Draft Lottery (en ‘NBA Cup’) op komst?

Door

NBA Commissioner Adam Silver Press Conference

Sinds 1985 wordt er geloot voor welk team als eerste mag kiezen tijdens de NBA Draft, de zogenaamde NBA Lottery. Daar zijn voor- en tegenstanders van, maar na veel getwijfel heeft de NBA nu dan toch een voorstel tot hervorming ingediend, zo meldt Zach Lowe van Grantland.

Onder het huidige systeem heeft het team met het slechtste record in de NBA 25% kans om de eerste pick te bemachtigen. Het tweede slechtste team heeft een kans van 19,9%, het derde van 15,6% en zo voort tot een kans van amper 0,5% voor het sterkste team (14e) in de lottery.

Het voorstel dat de NBA indiende bij het competiticomité moet de veertien teams die in de lottery zitten omdat ze de play-offs niet haalden, een meer gelijke kans geven op de eerste pick. Daarmee lijkt Adam Silver af te stappen van het ‘wheel idea’. In het voorstel zouden de vier slechtste teams 11% kans hebben op pick één. Elk team vanaf dan heeft iets minder kans, waarbij het vijfde team 10% kans heeft. Het sterkste team in de lottery zou nog steeds een kans van 2% hebben, een stuk meer dus dan vandaag het geval is.

In het voorstel is ook sprake van het gebruiken van de pingpong ballen voor de eerste zes picks. In het huidige systeem worden enkel de drie eerste picks geloot, terwijl de anderen worden gerangschikt volgens record.

‘NBA Cup’?

Adam Silver gaf deze week een persconferentie omtrent een reeks onderwerpen, waaronder het idee om een ‘mid-season tournament’ te houden zodat NBA-teams de kans krijgen om meer te winnen dan enkel de NBA-titel (vanaf 16.50):

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen