Harbaugh’s choice: Alex Smith vs. Colin Kaepernick

Door

San Francisco 49ers head coach Jim Harbaugh heeft een probleem. Gisteren molesteerde backup quarterback Colin Kaepernick de Chicago Bears defense en liet hij zien waarom de Niners tijdens de 2011 Draft omhoog ruilde om de quarterback te draften in de tweede ronde.

Kaepernick liet gisteren zien dat hij over een goede arm beschikt en (mede met dank aan de fantastisch offensive line van de Niners) de rust heeft om een goede target uit te zoeken. Voor gisteren gebruikten de 49ers Kaepernick vooral op de manier waarop de New York Jets Tim Tebow willen gebruiken, alleen dan wel succesvol: third downs en option pakages.

Indrukwekkend
Wat Kaepernick gisteren deed was indrukwekkend. Je zou bijna vergeten dat de Chicago Bears over misschien wel de beste defense in de league beschikken. Reden genoeg dus voor de fans en de media om te schreeuwen om Kaepernick als starter in plaats van de met een hersenschudding kampende Alex Smith.

Dikke kans dat de Niners dat ook gaan doen zou je zeggen. Kaepernick is een ‘rich man’s’ Tim Tebow: hij kan namelijk wel gooien, plus dat hij ontzettend snel is. Dat liet hij zien in de pre-season wedstrijd tegen de Minnesota Vikings:

Smith
En dan Alex Smith. De first overall pick van de 2005 draft heeft zijn belofte nooit waar kunnen maken. Na een succesvol jaar vorig seizoen, waarin de Niners de NFC Championship game haalden, deden de Niners er lang over om Smith ook voor dit jaar aan zich te binden. Zo flirtten ze eerst met Peyton Manning voordat hij naar de Denver Broncos ging en zal ook meegespeeld hebben dat de Niners misschien dachten dat Kaepernick klaar zou zijn voor een starting job aan het begin van dit seizoen.

Echter, is de kans ook groot dat de Niners er toch voor kiezen op Smith te laten starten.

‘Elite’?
Want sinds de komst van Harbaugh, zelf een voormalig quarterback, vorig seizoen staat Smith gewoon erg goed te gooien. Vorig jaar leidde hij de NFL in interception percentage met 1.1% en dit jaar doet hij het niet veel slechter. Zijn 90,7 quarterback rating was vorig jaar veruit het beste in zijn carrière en dit jaar doet hij er een schepje bovenop met 104.1, waarmee hij derde staat in de league vlak achter Aaron Rodgers en Peyton Manning.

Voor alle aandacht die Kaepernick nu krijgt geldt dat Smith een uitstekende quarterback is, die de 49ers heel ver kan brengen dit seizoen. Met Kaepernick altijd nog beschikbaar als bliksemafleider denk ik dat het wijs is om Smith gewoon de job te geven als de medische staf dat komend weekend toelaat.

De keuze…
We hebben de neiging om alleen naar perceptie en de korte termijn te kijken. Als dat je visie is dan is Smith een gefaalde first overall pick en is Kaepernick niet alleen de toekomst, maar ook het heden van de 49ers. Als je echter naar het grote plaatje kijkt, zie je dat anti-turnover Smith plus de offensive line en de defense samen een machine vormen die moeilijk te stoppen is.

Wie Harbaugh ook kiest, waarschijnlijk maakt hij de goede keuze. Hij heeft in anderhalf seizoen als head coach laten zien dat hij weet wat hij doet en weet hoe hij zijn spelers moet motiveren. Een verkeerde keuze is er niet. Smith speelt de afgelopen twee seizoenen formidabel en Kaepernick lijkt de real deal te zijn. Echter moet Harbaugh wel een keuze maken, want met twee quarterbacks starten is geen optie.

Ook leuk om te lezen