Harbaugh ouders kunnen sterren worden

Door

San Francisco 49ers v Baltimore Ravens
Jack en Jackie Harbaugh zouden er goed aan doen hun onverstoorbare gezichten deze week goed te oefenen voor de spiegel. De ouders van Baltimore Ravens coach John en San Francisco 49’ers’ Jim Harbaugh zullen nadrukkelijk gevolgd worden tijdens de Super Bowl aanstaande zondag. De camera’s zullen op zoek zijn naar visueel bewijs dat vader en moeder maar van één jongen houden of van de ander meer.

Raismans
Het is een fascinerende bijzaak tijdens CBS’s verslag van de wedstrijd, want shots van de ouders zijn altijd waardevol tijdens een live sportuitzending. Zo was NBC’s clip van de Raismans die naar de uitvoering van hun dochter Aly op de ongelijke rekstok tijdens de Olympische Spelen in Londen keken een grote hit op internet. Senior producer van NBC Sports, David Michaels, had geen idee dat het zo groot zou worden. Toch is hij vooraf altijd geïnformeerd waar de ouders zitten. Het geeft volgens hem een extra dimensie aan de uitzending.

Jack
Jack, een voormalig college en high school football coach, zal samen met zijn vrouw aanwezig zijn bij de Super Bowl. In een kort interview geven de ouders aan nog niet te weten waar ze gaan zitten, maar het vermoeden is dat als ze dit wel weten, dit niet te vertellen aan de pers. De senior Harbaugh was college head coach voor Western Michigan en Western Kentucky en was assistent bij verschillende teams, waaronder Michigan, Pittsburgh en Stanford. Zijn schoonzoon, Tom Crean, is basketball coach van het herenteam van Indiana University. Nee, het lijkt er niet op dat dit een familie is die de wedstrijd rustig gaat zitten bekijken met een schaaltje nachos.

Al geoefend
De ouders Harbaugh hebben al wel de mogelijkheid gehad te oefenen. Tijdens Thanksgiving 2011 speelden de teams van hun zoons tegen elkaar in Baltimore, en versloegen John’s Ravens de 49ers met 16-6. Het stel bekeek de wedstrijd uiteindelijk in een gesloten kantoortje van het M&T Bank Stadium. Hierover zei Jack in het telefonische interview van vorige week dat zijn vrouw bijna in een comateuze toestand geraakte. “Ze staarde alleen maar naar het scherm”, zei hij. “Geen enkel woord werd gewisseld en aan het einde van de wedstrijd, tja, was het gewoon voorbij.”

Jackie
Het is het gevolg van een belevenis dat overwinning en verslagenheid tegelijk in zich heeft. Een 75-yard touchdown pass dat reden zou moeten zijn om op te springen en te juichen voor de ene zoon is de defensieve nachtmerrie voor de andere. “Ik ga neutraal zijn tijdens deze wedstrijd”, zei Jackie Harbaugh. “Ik weet dat één gaat winnen en de ander verliezen, maar liever zou ik een gelijkspel zien. Kan de NFL dat voor mij regelen?” Voorafgaand aan de Super Bowl zal CBS een documentaire uitzenden over deze familiestrijd. CBS Sports President Sean McManus zegt dit feit niet voorbij te kunnen laten gaan, maar belooft aan de andere kant het onderwerp niet te laten domineren.

De kijker
Gezien het feit dat de ouders neutraal willen zijn en blijven kun je je afvragen of er tijdens de wedstrijd echt een verhaal in zit voor CBS. Zolang de ouders hun gezicht op neutraal houden, heeft de kijker het snel gezien en wil het zich richten op de wedstrijd. “Ik adviseer CBS om op het veld te letten, meer dan wat dan ook”, zei TV criticus David Bianculli, die over televisie doceert voor Rowan University. Hierin heeft hij natuurlijk gelijk, maar twee versteende gezichten zijn ook een shot waard. Het is alleen de vraag hoe vaak een producer terug gaat naar dit beeld.

Hoe dan ook, het is niet voor te stellen dat CBS niet weet waar het koppel zit. Als ze tussen het publiek zitten, zal het netwerk hen nauwlettend in de gaten houden. Je weet immers maar nooit hoe dit verhaal zich gaat ontwikkelen. De juiste aanpak zal geen probleem mogen zijn voor CBS. En uiteindelijk kan het de beelden voor zich laten spreken. The pictures won’t lie.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen