Grizzlies – Thunder: bal der nieuwelingen

Door

Nieuw! Nieuw! Zo zou de radiostem door de speakers kunnen schallen om de twee nieuwste songs aan te kondigen. In dit geval gaat het om Oklahoma City Thunder en Memphis Grizzlies. Twee franchises die nog niet eerder op dit niveau acteerden: de halve finale van de Western Conference.

Memphis is de stad van de rock & roll. Basketbal leefde er amper. Waarom ook, want de prestaties van de plaatselijke BC waren ook niet om over naar huis te schrijven. Tribunes bleven vaak leeg. Voor nederlaag nummer zoveel ga je als supporter ook niet naar het stadion. En als de Grizzlies de playoffs eens haalden dan waren ze binnen 4 partijen klaar (0-12 record).

Maar dat was toen en dit is nu. Want niet alleen wist het team van Lionel Hollins voor het eerst een duel te winnen in de postseason, maar zij bonden zelfs San Antonio Spurs aan de zegekar. Een regelrechte stunt, waar echt niemand rekening mee had gehouden. Het was dan ook pas de tweede keer dat een nummer 1 verschalkt werd door de nummer 8 in de conference. En dat allemaal zonder hun grote man Rudy Gay.

,,Slechts weinig mensen wisten van onze groei, maar we hebben nu zeker voor rumoer gezorgd. Daarbij hebben we waarschijnlijk de aandacht op ons gevestigd door een serie te winnen, waarvan verwacht werd dat we die zouden verliezen”, sprak Collins direct na de 4-2 op de Spurs.

Na het opzij zetten van de beste ploeg in het westen zal Oklahoma Memphis zeker niet onderschatten. De Grizzlies vormen een sterk geheel, dat onverzettelijk is en met veel passie speelt. Met mannen als Zach Randolph, Tony Allen, Mike Conley, Mark Gasol en Shane Battier heeft Memphis een moeilijk te kloppen ploeg.

Vraag is hoe zij omgaan met het explosieve, jonge en geestdriftige Oklahoma. Dat is heel andere koek dan het oudere en tragere San Antonio. De Thunder hebben meerdere wapens. Zonder enige twijfel is het grootste kanon Kevin Durant. Met zijn dodelijke precisie beslist hij wedstrijden, zoals hij in game 1 en 5 bijna in z’n eentje Denver Nuggets opzij zette. In beide wedstrijden legde de 22-jarige All Star er 41 in.

Daarnaast kan je zijn All Starmaatje Russell Westbrook altijd opschrijven als topschutter nummer 2. Met James Harden, Serge Ibaka, Kendrick Perkins, Nick Collison en Thabo Sefolosha beschikt coach Scott Brooks over een fijne mix aan aanvallend en defensief goede spelers.

Denver had amper op een antwoord op hun spel (4-1 zege). Dan was Durant weer te goed, of dan gaven Harden en Ibaka ineens iets extra’s. Een allround ploeg. Soms nog wat te druistig, al lijkt de eerste halve finale in de postseason toch een teken van wasdom.

Opvallend is dat Memphis dit seizoen de overhand heeft. De nummer 8 versloeg de nummer 4 dit seizoen in 3 van de 4 wedstrijden. Is een nieuwe stunt in de maak?

Memphis pakte Thunder drie keer in regulier seizoen terwijl Oklahoma maar één keer wist te winnen.

Foto: media.commercialappeal.com

Ook leuk om te lezen