Grade the Finals: Cavaliers vs. Warriors

Door

Cleveland Cavaliers v Los Angeles Clippers

Een spannende finale kreeg uiteindelijk de Golden State Warriors als winnaar, zij mogen zich voor het eerst sinds 1975 weer de beste van de NBA noemen. Uiteindelijk wonnen ze van LeBron James en ‘zijn’ gehavende Cleveland Cavaliers. Drie dagen nadat het seizoen daadwerkelijk is afgelopen is het tijd om een rapport op te stellen voor de spelers tijdens de NBA Finals. Hierin kijken we naar de starters, één benchspeler en de coach. Te beginnen met de Cavaliers.

Matthew Dellavedova: 7,5
Na de blessure van Kyrie Irving was het de tijd voor Matthew Dellavedova om zijn waarde te laten zien. In de eerste wedstrijden lukte dat alleraardigst. Met een sterke verdediging op Stephen Curry is hij van onschatbare waarde voor de Cleveland Cavaliers en lijkt alles ineens in het voordeel van de ploeg uit het Oosten. Na game drie moet ‘Outback Jesus’ naar het ziekenhuis met hevige krampen in het lichaam. Nadat hij uit het ziekenhuis ontslagen was, leek hij vermoeid en haalde hij niet meer het niveau van de vorige twee wedstrijden.

Iman Shumpert: 6,5
We kunnen Shumpert geen superster noemen, zover is wel duidelijk. Tijdens het reguliere seizoen van de Cavaliers was hij ook niet geweldig, maar af en toe van bruikbare waarde. In aanvallend opzicht was de guard zeer dramatisch met veel onnodige gemiste schoten van veraf. Zijn schotpercentage van 25,6% is ook niet om aan te zien. Daar tegenover staat wel een geweldige defensieve performance waarmee hij het Klay Thompson aardig moeilijk maakte. Voor hem dus een kleine voldoende, er had wel meer ingezeten als hij aanvallend consistent was.

LeBron James: 9
Het was by far de meest indrukwekkende finale die LeBon James de afgelopen vijf jaar heeft gespeeld. Als er iemand de titel hoogstpersoonlijk naar Cleveland wou brengen was King James het wel. Dat is ook te zien in zijn statistieken met een gemiddelde van 35.8 punten, 13.3 rebounds en 8.8 assists. Daarnaast noteerde hij zowel in de tweede als de vijfde wedstrijd een triple-double. Veel lovende woorden voor de superster uit Cleveland. Het enige wat mist is zijn derde NBA-titel.

Tristan Thompson: 7
Waarschijnlijk gierde de zenuwen door het grote lichaam van Thompson in de eerste twee duels. Hij stelde daarin zeer teleur. Defensief was het nog wel prima, hij pakte gewoon zijn rebounds zoals hij normaal doet. Aanvallend was het wel minder. Maar één schot ging raak van zijn negen pogingen. Vanaf het derde duel mogen we wel tevreden zijn over de prestaties van de power forward. Aanvallend werd het steeds beter en van zeer acceptabel niveau. In de laatste vier wedstrijden noteert hij telkens een double-double. Helaas was ook dat niet genoeg voor een titel.

Timofey Mozgov: 8
De meest belangrijke man naast LBJ. De trade naar de Cavaliers was een geschenk uit de hemel voor LeBron James. Tijdens het reguliere seizoen was dat al duidelijk, maar tijdens de Finals werd dit nog even bevestigd. Verdedigend stond hij de gehele play-offs zijn mannetje op een klein dipje in wedstrijd drie na. Maar hij was voornamelijk belangrijk voor het spel van LeBron. Met slimme loopacties zorgde hij voor ruimte voor King James die zodoende de weg naar de basket vond. Een meer dan ruime voldoende voor de center uit Rusland.

J.R. Smith: 5,5
Zijn verhuizing naar Cleveland heeft J.R. Smith tot aan de Finals zeker goed gedaan. Waar hij in New York teveel afleiding kreeg, is dat in Cleveland zeker niet het geval. Tijdens de Finals kunnen we niet tevreden over hem zijn. Ja hij scoorde zijn punten wel, maar zijn schotpercentage was van dramatisch niveau (niet wat we gewend zijn). Ook de momenten waarop hij schoot waren af en toe vreemd. De druk zal waarschijnlijk wel de aanstichter zijn geweest. Verdedigend was het overigens ook verre van geweldig. Smith liet vaak zijn directe man lopen en in de eerste vier wedstrijden wist hij niet eens een turnover van tegenstander te forceren.

Coach David Blatt: 4,5
Als verliezend coach krijg je vaak een volle lading kritiek over je heen en alle supporters weten het ineens beter. Bij Blatt mogen we wel enigszins stellen dat het terecht is. Tijdens het seizoen waren al twijfels over het functioneren van Blatt, maar werd gered door de komst van J.R. Smith, Shumpert en Mozgov. Tijdens de Finals is hij daadwerkelijk door de mand gevallen.

Ten eerste omdat het gehele spel rondom LeBron James werd gebouwd. Hoewel dat heel logisch is, was er geen alternatieve speelstijl en kon Kerr zich daar makkelijk op instellen. Daarnaast vond Blatt het verstandig/nodig om zijn een na beste speler, Timofey Mozgov, op de bank te posteren in wedstrijd vijf om mee te gaan in de tactiek van Warriors. Helemaal vreemd na een geweldige pot van de Rus een wedstrijd daarvoor. Een forse onvoldoende voor de coach van Cleveland.

 

Ook leuk om te lezen