Global Draft: Dario Saric

Door

Het basketbaltalent in de NBA komt al lang niet meer alleen uit de Verenigde Staten. Steeds meer internationale spelers vinden hun weg naar de beste basketbalcompetitie ter wereld. Bij Sport Amerika kijken we daarom heel de maand juni vooruit naar de draft op 26 juni in Brooklyn. Vandaag: Dario Saric.

Op dit moment is Dario Saric de meest getalenteerde basketballer in Europa. De 20-jarige Kroatische forward doet op 26 juni mee aan de NBA Draft. Kenners voorspellen een gouden toekomst voor Saric, die in Europa op alle jeugdtoernooien domineerde.

Al een aantal jaar speelt Saric in Kroatië op het hoogste niveau voor Košarkaški klub Cibona. Maar Saric maakte voornamelijk indruk tijdens de verschillende jeugd EK’s. In 2012 wint hij met Kroatië het EK onder-18. Hij wordt tevens uitgeroepen tot meest waardevolle speler. Vorig jaar werd Saric uitgeroepen tot beste Europese speler onder de 23 jaar. Hij trad hiermee in de voetsporen van o.a. Jonas Valančiūnas en Ricky Rubio.

Dit seizoen leidt Saric zijn club KK Cibona naar het kampioenschap in de ABA League. Dit is een gezamenlijke competitie waar de topploegen uit Bosnië, Kroatië, Hongarije, Macedonië, Montenegro, Servië en Slovenië aan meedoen. Tevens wordt Saric uitgeroepen tot meest waardevolle speler van de ABA League.

Vanaf volgend seizoen is Saric dus te bewonderen in de NBA. Hij heeft alles in zich om een mooie NBA carriere te hebben. Velen zien in Saric de opvolger van Dirk Nowitzki. Qua spel komen de twee aardig overéén. Het is een goede mogelijkheid dat Saric op termijn Nowitzki gaat opvolgen bij de Mavericks.

Sterke en zwakke punten

Aanvallend is Dario Saric één van de meest getalenteerde spelers in deze NBA Draft Class. Hij was dit seizoen topscorer van de ABA League. De 20-jarige forward heeft een goede balbehandeling en is razendsnel in de omschakeling. Verder wordt Saric geroemd om zijn werklust en zijn drive. Hij is een absolute winnaar, en kan het team op sleeptouw nemen.

Verdedigend is Saric ook al erg sterk. Zijn atletisch vermogen is niet heel sterk, maar door zijn inzet & power compenseert Saric zijn zwakke punten. Saric heeft het vermogen om rebounds te pakken, iets wat hij bij Cibona veelal deed. Met zijn 2,08 meter is hij in de NBA niet meer de langste, dus zullen zijn prioriteiten hier niet meer zo nadrukkelijk liggen.In een één tegen één duel kan Saric nog aan kwaliteit winnen, hierin is hij nog zwak.

Bij een NBA team hoopt Saric zijn zwakke punten te verbeteren. In potentie is Saric een absolute topspeler. Nu moet hij hopen dat hij gekozen wordt door het juiste team, waar hij een mooie carriere kan beleven.Welk team Saric zal gaan kiezen tijdens de NBA Draft is nog afwachten. De Minnesota Timberwolves en ook de Dallas Mavericks hebben interesse in Saric. De fans uit Dallas zien de komst van Saric wel zitten, hij kan dan op termijn de 35-jarige Nowitzki opvolgen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen