Girardi schuift toch met Jeter

Door

Niets is zo veranderlijk als een mens. Dat gezegde gaat dus ook op voor een manager van de New York Yankees. Joe Girardi verklaarde een maand geleden dat Derek Jeter zijn leadoff man is.
Einde discussie. Nou, begin van een nieuw debat, want in de laatste wedstrijd tegen de Tampa Bay Rays (2-1 verlies) mocht Brett Gardner ineens als eerste het slagstrijdperk in.

Onomstreden was de plaats van de korte stop in Girardi’s lineup. Dat liet hij 22 juni nog optekenen. Want er was kritiek op de toen nog geblesseerde Yankee in hart en nieren.

Ondanks dat Jeter op weg was naar de mijlpaal van 3000 hits was 2011 nou niet zo’n fantastisch seizoen. Z’n slaggemiddelde van 0,267 was niet groots, het aantal RBI’s en gestolen honken waren maar beperkt en ook zijn on base percentage zou onder de Jeter-maat liggen.

Was het niet beter om Nick Swisher of Gardner op 1 te zetten, vroeg het Amerikaanse journaille zich in juni af. Zeker ook gezien de betere cijfers van voornamelijk Gardner. Neen, antwoorde Girardi.

Jeter kon rekenen op de steun van zijn coach. Maar donderdag in game 4 tegen de Rays kwam de Yankee-manager hierop terug. Gardner mocht het bal openen en Jeter schoof een plek op in de slagorde.

,,Ik ben geen groot voorstander om veel te veranderen in de lineup. Ik denk dat de jongens houden van de consistentie te weten op welke plek ze staan”, aldus Girardi. ,,Ik heb nagedacht over de puzzelstukken waarover ik iedere dag beschik. Ik kan Gardner als eerste laten slaan, Jeter als tweede en Granderson als derde. Dat zijn bepaalde dingen die ik kan doen”, klonk het ietwat vaag.

In alle eerlijkheid moet gezegd worden dat Gardner na de All Star Break veel betere statistieken heeft, dan de nieuwste mister 3000.

In die zeven potjes sloeg de mid- of linksvelder 14 uit 26 (0,560), is zijn OBP 0,621 en heeft hij zes honken gestolen, terwijl de korte stop daar het volgende tegenover stelt: 5 uit 26 (0,192) en een OBP van 0,222.

Daarnaast had de verschuiving in de opstelling ook te maken met het ontbreken van Curtis Granderson, die normaliter als tweede slaat. Na een moeizame prestatie op woensdag had Girardi besloten de centerfielder tot de zevende inning in de dugout te houden.

Kleine voetnoot: Gardner begon het seizoen op de nummer 1-positie en Jeter heeft in zijn loopbaan het meest als de nummer 2 geslagen. Mede daarom denkt Girardi dat hij deze combi vaker zal gaan gebruiken. ,,Je zal het misschien meer gaan zien”, zei hij.

Foto: nimg.sulekha.com

Ook leuk om te lezen