Georges Niang, eindelijk uit de schaduw?

Door

Kansas State v Iowa State

Tilton, New Hampshire. Bij het horen van die plaatsnaam gaat er waarschijnlijk geen lampje branden. Dat is niet zo gek, aangezien het stadje slecht 3500 inwoners telt. Het voordeel van zo’n kleine gemeenschap is dat iedereen elkaar kent. Toch werden de inwoners rond 2012 opgeschrikt door een groot aantal vreemdelingen. Tilton was namelijk de plek waar een begenadigd groepje basketballers hun thuiswedstrijden speelde.

Georgetown, Syracuse, Florida en Kentucky, niet de minste namen in het college basketball. Toch waren al hun coaches in 2012 in het kleine stadje te vinden in. Allemaal kwamen ze om Nerlens Noel te overtuigen. Hij werd ingeschat als de beste speler van zijn lichting. Mooi meegenomen was het dat Wayne Selden, huidig speler van de Kansas Jayhawks, bij Noel in het team speelde. Zo konden de coaches ook gelijk een blik werpen op hem. Ook Georges Niang liep in diezelfde gymzaal rond, maar de aandacht die zijn twee teamgenoten geschonken werd, was aan hem niet besteed.

Terwijl Nerlens Noel live op televisie zijn keuze voor John Calipari en de Kentucky Wildcats bekend maakte, bleef Niang lange tijd onder de radar. Hoewel de aandacht later aantrok, en er scholen waren die hem om probeerde te praten, bleef hij bij zijn eerste keuze. De Iowa State Cyclones waren de eerste die het in hem zagen zitten, met coach Fred Hoiberg voorop. “De training waar ik bij was, maakte Niang gehakt van Noel,” zei Hoiberg. “Terwijl alle andere coaches zagen wat hij niet kon, probeerde ik te zien wat hij wel kon. Ik dacht bij mezelf: “Als je over Nerlens Noel heen kan schieten, dan kan je over iedereen in het land scoren.’”

Tot dat Georges bij Iowa State terecht kwam, had hij het grootste deel van zijn minuten de center van de tegenstander als directe opponent. Daarnaast kon hij aardig driepunters schieten en was het Niang die de bal op dribbelde. Coach Hoiberg was weg van hem: “De eerste grote speler die ik haalde was Royce White (16e keus in de Draft van 2012). Die speelde niet op een vaste positie. Voor hem hadden we de positie ‘H’ uitgevonden: Hybride.” Toen Niang op bezoek kwam trainde hij mee met het team van White. Na afloop van de training was het Royce die naar zijn coach toe ging: “Volgens mij heb je een nieuwe ‘H’ te pakken.”

In zijn eerste seizoen op collegeniveau maakte Nerlens Noel de grote hype waar. Vierentwintig wedstrijden speelde hij voor Kentucky, waarin hij domineerde. Het is dat zijn lichaam het af liet weten, anders was hij zonder twijfel de eerste keuze overall geweest. Hij kwam uit bij de Philadelphia 76’ers waar hij zijn eerste seizoen de beste seizoenskaart uit de geschiedenis van de NBA kreeg.


Georges Niang carrière ging minder rigoureus, maar ook hij stond zijn mannetje. Na een goed eerste seizoen, en een nog beter tweede, werd Niang voorafgaand aan dit jaar als één van de tien beste spelers van de NCAA gezien. Die status verdiende hij mede door zijn strenge vakantieregime. “Ik heb alles heel extreem gedaan,” zei Niang. “Ik at verschrikkelijk ongezond, op de verkeerde moment. Dat heb ik helemaal omgegooid. Elke dag stond ik op om zes uur en ging ik gelijk aan de slag.” Dat dagritme bestond, naast krachttraining en basketball, ook uit yoga. In een klas met alleen maar vrouwen van middelbare leeftijd deden Niang en een vriend de oefeningen mee. Het was een openbaring, mede doordat de heren schuttingtaal gebruikten als ze een houding niet onder de knie kregen. Voor Niang zelfde was het een uitkomst: “Het voelde voor het eerst alsof ik leefde als een gezond mens.”

#COMEBACKSEASON

Een foto die is geplaatst door georgesniang20 (@georgesniang20) op


Nog altijd is het Nerlens Noel die hoge ogen gooit. De kans dat hij rookie van het jaar wordt is niet al te groot, maar er zitten wedstrijden tussen dat hij laat zien dat er geen betere speler in de draft van 2012 was. Hoewel de aandacht dus nog steeds op Noel gericht is, is dit het moment voor Niang om dat de veranderen. Twee jaar geleden werd zijn team in de derde ronde van March Madness verslagen door Ohio State, vorig jaar bij de laatste zestien door UConn. De vernieuwde Georges Niang begint vandaag voor de derde keer aan het belangrijkste toernooi van het jaar, tegenstander is UAB. Al het hele seizoen zijn de Cyclones op hun best als de wedstrijden echt ergens om draaien. Misschien gaat het spreekwoord dit keer op: Derde keer is scheepsrecht.

 

It’s tourney time lets go!!!

Een foto die is geplaatst door georgesniang20 (@georgesniang20) op

2 Reacties
  1. Joeri 5 jaar ago

    Helaas zit het toernooi er alweer op voor Niang en Iowa State.
    Slechte wedstrijd tegen UAB..

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen