‘Genieten? Hopelijk volgende week, op ‘t strand’

Door

Dirk Nowitzki is een Duitser, en weet dus als geen ander dat een wedstrijd, of de NBA finals, pas is (zijn) gespeeld als de tegenstander in het vliegtuig zit op weg naar huis. ,,Er valt nog niks te vieren”, liet hij dan ook weten na de indrukwekkende 112-103 zege van zijn Dallas Mavericks op de Miami Heat in Game 5.

Of hij er niettemin wel een beetje van geniet? ,,Nee, dat is er niet echt bij”, moet hij eerlijk bekennen. ,,Daarvoor ben je veel te veel gefocust. Slapen doe je nauwelijks, en je bent 24/7 met basketball bezig. Wat heb ik verkeerd gedaan? Wat moet de volgende keer beter? Nee, dat genieten kan hopelijk volgende week gaan beginnen, op het strand.”

Helemaal happy was Nowitzki dan ook (nog) niet, ondanks de zege. ,,Verdedigend zat het niet goed bij ons”, foeterde hij. ,,We zijn de afgelopen weken steeds bezig geweest om onze aanval op orde te krijgen. En als dat dan eindelijk lukt, geven we het achterin juist weg. We gaven in het begin, met name in de paint, veel te veel makkelijke baskets en layups cadeau.”

Aanvallend zat het echter meer dan snor. Nowitzki: ,,JJ Barea was natuurlijk fenomenaal vanavond. En wat dacht je van Jason Terry, vooral in het vierde kwart. We maakten vandaag een paar hele belangrijke en goed getimede schoten. Dat was de afgelopen vier wedstrijden een beetje het probleem. Toen we de afgelopen dagen film bekeken, zagen we echter dat we echt wel genoeg open kansen kregen. We maakten ze alleen niet. We sprake daarom ook af: zodra je een open look krijgt, schieten.”

Niet alleen Dallas was defensief slordig, hetzelfde gold voor Miami. Die ploeg tekende voor maar liefst zestien keer balverlies. ,,Mag niet gebeuren”, oordeelde coach Erik Spoelstra. ,,We waren slorig, en daarmee sneden we ons lelijk in de vingers. Want vele van die turnovers veranderden in gemakkelijke baskets voor Dallas. En die kwamen daardoor al snel in een lekker ritme terecht.”

LeBron James zat ook best lekker in zijn ritme, en sloot af met een triple-double. ,,Maar statistieken tellen op het eind natuurlijk niet meer”, wist hij als geen ander. ,,Waar het aan het einde van de dag omgaat, is winst of verlies.”

Miami moest het in Game 5 lange tijd zonder Dwayne Wade doen, nadat deze bij een harde gang naar de basket op Bryan Cardinal botste, en daarbij geblesseerd was geraakt aan zijn linkerheup. Even dacht coach Spoelstra het zonder zijn superster te moeten doen, totdat deze zich aan het slot van het derde kwart toch weer meldde.

Of hij last had van zijn heup? ,,Ik praat niet over blessures”, aldus D-Wade. ,,Geen excuses. Als je op het veld staat, sta je op het veld en kun je spelen. Ik ben er zondag dan ook gewoon blij. Zonder problemen.” D-Wade moest toegeven dat het momentum nu bij de Mavericks is komen te liggen, zeker gezien het feit dat de Heat sinds afgelopen februari niet meer twee keer achtereen had verloren.

Wade: ,,Dat is inderdaad nieuw voor ons, maar iedere wedstrijd staat op zich. En geloof me, met ons zelfvertrouwen is helemaal niks mis. We geloven er absoluut nog in.”

,,Waarom ook niet”, voegde Chris Bosh toe. ,,Iedere nederlaag doet natuurlijk pijn, maar we gaan nu weer terug naar South Beach, voor twee duels. Dat is het thuisvoordeel waar we zo hard voor hebben geknokt. En als we erin slagen dat thuisvoordeel te beschermen, dan worden we gewoon kampioen.”

Nowitzki is echter vast van plan om dat te voorkomen. ,,Nu we met een 3-2 voorsprong afreizen naar Miami”, liet hij weten, ,,moet het gebeuren op zondagavond. We willen ze niet ook maar een sprankje hoop geven.”

Foto: zimbio.com

 

Ook leuk om te lezen