Game of the week: TCU tegen West Virginia

Door

Baylor v West Virginia

Voor de wedstrijd van de week gaan we deze week naar de Big 12. Naar Morgantown om precies te zijn. TCU mag namelijk op bezoek bij West Virginia. TCU is dit seizoen het meest scorende team met ruim 50 punten per wedstrijd, maar in Morgantown is dat geen enkele garantie. De enige garantie die we durven te geven is dat je deze wedstrijd niet wilt missen.

Grootste invloed op de play-offs

Het team dat dit jaar de grootste invloed heeft op wie er in de play-offs komen is voor de verandering geen Alabama, Auburn of Florida State. Geloof het of niet, maar West Virginia heeft dit jaar de grootste invloed. Eerder dit seizoen verloren de Mountaineers met slechts tien punten van Alabama. De enige overwinning die Alabama heeft gehad op een team dat nu in de rankings staat. Daarnaast versloeg West Virginia inmiddels Baylor en krijgen ze TCU en Kansas State, twee andere kanshebbers op de play-offs, nog thuis op bezoek.

De sleutel zit hem er in dat ze deze ploegen nog op bezoek krijgen. Spelen in Morgantown is namelijk niet te vergelijken met het spelen in menig andere speelstad in het college football. In het Milan Puskar Stadium kan het namelijk spoken. Het publiek weet er iedere keer weer een heksenketel van te maken met ongekend veel geluid. Communicatie voor bezoekende teams is vrijwel onmogelijk en dat zorgt voor fouten waar de Mountaineers vaak optimaal van weten te profiteren.

Spektakel op het veld

Het publiek en invloed op de play-offs zijn mooi, uiteindelijk gaat het om wat de teams op het veld laten zien. TCU wist vorige week nog 82 punten op het bord te zetten. Qua aanval zit het dus wel goed. Vooral quarterback Trevone Boykin heeft een enorme progressie doorgemaakt sinds vorig seizoen. Hij is dit seizoen al goed voor 2680 aanvallende yards door de lucht en over de grond, met als hoogtepunt de zeven touchdown passes van vorige week.

De quarterback van West Virginia mag er echter ook wezen. Clint Trickett heeft inmiddels al 2763 yards op zijn naam staan. Beiden teams zullen dan waarschijnlijk ook eenvoudig het veld oversteken en vaak scoren. Veel verschil aan de aanvallende kant zal er zaterdag niet zijn.

Verdediging maakt het verschil

TCU lijkt beter te zijn aan de verdedigende kant van de bal. Tot nu toe stonden ze slechts 21,6 punten per wedstrijd toe, tegen 25 voor West Virginia. In thuiswedstrijden staan de Mountaineers echter slechts 18,5 punten toe, terwijl Oklahoma en Baylor al op bezoek zijn geweest.

Uiteindelijk komen we op het einde dan toch weer bij het begin. TCU is onder normale omstandigheden net de betere ploeg. Omdat ze echter in Morgantown niet aan normale omstandigheden doen tippen wij West Virginia als favoriet. Met behulp van het thuispubliek als 12e man in de verdediging van West Virginia zal TCU vermoedelijk het onderspit delven. Kijkende naar hoe het seizoen tot nu toe verloopt zou dat eigenlijk niet eens meer een verrassing mogen heten. De wedstrijd begint zaterdag om 20:30 uur Nederlandse tijd.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen