Francona voor altijd deel van Red Sox-historie

Door

Aangeslagen. Verbouwereerd. Of redelijk koeltjes. Dat is allemaal te distilleren uit de officiële verklaring en reacties van (ex-)spelers, zijn general manager en een andere Boston-coach op het vertrek van Terry Francona bij de Boston Red Sox. Hieronder een reactierondje langs het veld van ‘Tito’.

De officiële verklaring van de Red Sox-organisatie:

,,We hebben enorm veel respect, bewondering en waardering voor ‘Tito’ en het werk dat hij heeft geleverd in die acht jaar, waarin we twee World Series Championships seizoenen hadden en vijf keer de playoffs haalden. Zijn evenwichtigheid gedurende de playoffs in 2004 waren van doorslaggevend belang in de grootste comeback in de geschiedenis van het honkbal. Zijn plek in de geschiedenis van de Red Sox wordt nooit vergeten.”


Vriend, general manager en sparringpartner Theo Epstein:

,,Hij heeft bewezen een onverstoorbare leider te zijn van onze Major League club, hij toonde consistentie, werkte hard, was bedachtzaam, had gevoel voor humor en toonde altijd vertrouwen in de spelers, zelfs op de meest moeilijke momenten. Zonder ‘Tito’s’ commentaar van de laatste acht jaar, had deze organisatie er nu niet zo uitgezien.”

Een aangeslagen tweede honkman Dustin Pedroia:

,,Ik hou van hem. Hij heeft me alle ruimte van de wereld gegeven en me het respect gegeven om mijn spel in alle vrijheid te spelen. Dat staat hij zijn spelers toe. Hij heeft alles voor mij en mijn familie gedaan, net zoals hij alles voor me gedaan heeft in die vijf jaar dat ik nu in de big leagues speel. Mijn hart ligt nu bij hem. Ik had gehoopt dat hij terugkwam en ik had gehoopt mijn hele carrière voor hem te mogen spelen. Het gaat moeilijk worden.”

Een koele aangewezen slagman David Ortiz:

,,We zullen hem gaan missen. ‘Tito’ is a good dude. Hij had ongetwijfeld zijn problemen met de eigenaren en front office, maar daar weet ik verder niets van. ‘Tito’ was iemand waar ik acht jaar voor gespeeld heb. We gaan hem missen. Ik zorgde er altijd voor dat ik niet in zijn vaarwater zat en hij niet in de mijne. Soms als ik het echt nodig had, herinnerde hij mij aan bepaalde dingen. Maar het leven gaat door.”

Een geschokte Pitcher Clay Buchholz:

,,Het gaat allemaal heel anders worden. Dit is het enige big league clubhouse dat ik ooit gehad heb en hij was altijd daar. Zijn vertrek heb ik nooit serieus in overweging genomen. Maar toen alles begon rond te zingen op het internet en op televisie, pas toen kreeg ik het idee dat ik volgend jaar wel eens een andere manager zou kunnen hebben als dat zo zou doorgaan.”

Voormalig backup catcher Kevin Cash (2007, 2008 en 2010):

,,Het is duidelijk dat ik van de buitenkant naar de situatie kijk. Ik heb drie jaar voor hem gespeeld, maar ik ben echt geschokt. Het beste van Francona is de manier waarop hij de spelers behandelde en met ze omging. Of je nou David Ortiz, Dustin Pedroia of de 24ste of 25ste speler op het roster was, zoals ik, hij deed er alles aan in zijn benadering om je het gevoel te geven dat je gelijk was aan de anderen. Hij gaf je gewoon vertrouwen en liet je zien wat jij betekende voor deze club.”

Zijn buddy Bill Belichick, hoofdcoach van de New England Patriots:

,,Terry en ik zijn goede vrienden. Ik had me helemaal niet gerealiseerd dat dit aan de hand was. Hij is een geweldige manager. Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen in het honkbal dromen van zo’n staat van dienst met twee kampioenschappen. Als manager van de Red Sox heeft hij echt een fantastisch record. Hoe lang hadden ze al niet meer gewonnen? Honderd en nog wat jaren ofzo en dan winnen ze er twee. Dat spreekt voor zich. Ik ga zijn aanwezigheid in dit gebied zeker missen.”

Foto’s: Boston.com
 

 

 

 

 

Ook leuk om te lezen