Francona: ‘Seizoen Buchholz is nog niet over’

Door

De berichten over de rugblessure van Clay Buchholz zouden zo naadloos in de act van Statler en Waldorf passen. In plaats van de ‘it’s great, it’s wonderful, well it wasn’t that bad’ zou het omschreven kunnen worden als: niet loopbaanbedreigend, einde seizoen, comeback in de playoffs, slechts nog een maandje herstellen.

Ja, wat is het nou? Over die vraag buigen ze zich al sinds 17 juni, de dag waarop de 26-jarige werper op de DL kwam te staan, bij de Boston Red Sox. De stressfractuur in zijn onderrug is een groot mysterie, al leek deze in eerste instantie redelijk onschuldig. Nu dik zes weken later, waarin een blik artsen is opengetrokken, is er eigenlijk nog steeds weinig bekend wat het euvel nou precies is en hoe lang het nog wachten is op zijn terugkeer.

,,De doktoren bleven ons maar vertellen dat ze de symptomen zouden behandelen. De klachten betroffen spieren. Clay kon zichzelf geen pijn doen. Dat is ook de reden dat we hem naar zoveel plaatsen hebben gestuurd”, illustreerde  Boston-manager Terry Francona de onmacht bij de medische staf.

Drie verschillende artsen hebben zich met de in Nederland (Texas) geboren pitcher beziggehouden. Tot maandag bleek een diagnose stellen lastig. Uit een MRI-scan blijkt nu dat Buchholz kampt met een kwetsuur (stressreactie) die hij in 2010 opliep. ,,Ik zit nu bijna twee maanden aan de kant en ben blij dat ik nu iets meer weet wat er aan de hand is. Ik ben geen groot watje”, meldde Bostons nummer 11 na het bezoek aan dr. Watkins.

,,Alleen God weet hoe lang die blessure er zit”, gaf de pitcher aan. Zelf heeft hij 2011 nog niet uit z’n hoofd gezet. De postseason moet haalbaar zijn. ,,Ik hoop eerder te kunnen terugkeren. Ik ga daar in ieder geval alles aan doen, zodat ik dit team kan helpen. Maar ik wil gezond zijn om dat te kunnen doen. Ik wil niet na een wedstrijd weer in de lappenmand zitten”, aldus de man die deze jaargang een 6-3 record heeft.

Zijn comeback leek een kwestie van tijd. Zo gooide hij op 25 juli al een 30-pitch bullpen sessie. Geen problemen op de heuvel, alleen kreeg hij wel een reactie van z’n rug. Ditmaal revalideert Buchholz met een zogeheten vijfstappenplan. Pas als hij alle fases goed doorlopen heeft, krijgt hij weer het groene licht. Dit programma duurt sowieso een maand, maar de Red Sox hebben geen tijdspad uitgestippeld. ,,Het is zeker nog niet einde seizoen, maar zeker weten doen we het niet”, aldus Francona.

Foto: soxblog.projo.com

Ook leuk om te lezen