NBA History: Francis was rocket in Houston

Door

De laatste jaren neemt een nieuwe generatie spelers de NBA over . Het betekent dat we afscheid hebben genomen of afscheid aan het nemen zijn van enkele supersterren die het eerste decennia de NBA domineerden. SportAmerika biedt een overzicht. Deze week de pointguards. Deel 2: Steve Francis.

Steve Francis was in het afgelopen decennium een van de pointguards die hoge ogen gooide in de NBA. In Houston was de guard van 1,91m regelmatig above the rim te vinden. Steve Francis, ook wel Stevie Franchise werd genoemd, was een echte publiekstrekker in Houston.

Francis werd in 1999 als tweede overall gedraft door de Vancouver Grizzlies maar de liefde kwam slechts van één kant. Francis weigerde publiekelijk voor de Grizzlies te spelen omdat Vancouver te ver weg van zijn oma was. Met name vanuit Vancouver kwam hem dit op de nodige kritiek te staan en de Grizzlies zagen zich uiteindelijk genoodzaakt Francis te verhandelen. Nog voor het seizoen begonnen was belandde de pointguard bij de Houston Rockets. Destijds was het de grootste trade uit de NBA geschiedenis, waarbij niet minder dan elf spelers betrokken waren.

Francis wist de Rockets in zijn eerste twee jaren niet naar de play-offs te loodsen maar zijn spel baarde opzien en deed menig Rocketsfan uit zijn stoel springen. Francis was het nieuwe type pointguard: jong, snel, sterk en enorm atletisch. Zijn atletisch vermogen spreidde hij volledig ten tonele tijdens de legendarische dunkcontest in 2000. Weliswaar was het Vince Carter die zonder enige discussie de bokaal won, ook Francis had zijn visitekaartje afgegeven door onder andere de hoogste vertical te noteren.

Voor menig tegenstander was hij een plaag met zijn snelheid en explosiviteit. De hoogvlieger hanteerde de crossover zoals we eerder bij de Miami Heat en Golden State Warriors zagen in de persoon van Tim Hardaway. Francis was echter één van de eerste pointguards die eerst voor zijn eigen schot ging en dan pas op zoek ging naar de assist. Met zijn atletische figuur behoorde hij tot de sterkste finishers in de league. Een eigenschap die we tegenwoordig terug zien in pointguards als Derrick Rose en Russell Westbrook.

Uiteindelijk ging de carrière van Francis als een nachtkaars uit. Na twee jaar Orlando, één jaar New York en wederom de Rockets vervolgde Francis zijn loopbaan in China waar hij tot op heden speelt. Steve Francis was nooit een speler die je een kampioenschap bezorgt, maar wel een die het publiek op de banken bracht. Zijn mentaliteit lijkt helaas een grote, negatieve, invloed te hebben gehad op zijn carrière en zat hem in de weg om een absolute topspeler te worden.

Foto: Getty Images

 

Ook leuk om te lezen