Florida Panthers: Het jaar van de rat?

Door

Volgens de Chinese astronomie staat dit jaar niet in het teken van de rat, maar van de draak. Aan de andere kant van de wereld staat een groep mannen die het tegendeel wil bewijzen.

15 april, 1952. Voorafgaand aan een playoff-wedstrijd maakt een octopus een sierlijke duik en belandt op het ijs. Het publiek knalt compleet uit het dak van het Olympia Stadium, ook wel bekend als de ‘Old Red Barn’, thuishaven van de Detroit Red Wings. De NHL telde toen zes teams en acht overwinningen (twee best-of-seven series) waren nodig om de Stanley Cup te winnen. De Red Wings behaalden deze acht overwinningen op rij dat jaar en de octopus staat sindsdien bekend als de ‘lucky charm’.

We hebben het misschien allemaal wel gezien. Florida, 15 april, 2012. De play-offs zijn weer in volle vaart, zelfs in Florida. Met slechts één seconde op de klok werkt Tomas Fleischmann de puck in het lege doel van de New Jersey Devils. De Florida Panthers weten de serie gelijk te trekken naar 1-1. De hemel scheurt open en het begint te regenen; talloze ratten weten hun weg te vinden naar de ijsvloer. Plastic ratten wel te verstaan. Voor Florida was dit de eerste playoff-overwinning sinds 1997.

Het seizoen 1995-96 was het derde seizoen voor deze nieuwe franchise. Terwijl de Panthers zich opmaken voor een thuiswedstrijd tegen de Calgary Flames, loopt er een rat de kleedkamer binnen. Scott Mellanby besluit zich op te warmen en schiet de rat de kleedkamer door. Mellanby weet vervolgens met dezelfde stick twee doelpunten te maken en helpt de Panthers aan een 4-3 overwinning, de eerste van het seizoen.

Na afloop van de wedstrijd grapt goalie John Vanbiesbrouck dat Mellanby een hattrick heeft gemist, maar wel zojuist een rat-trick heeft gescoord. De volgende wedstrijd gooit een fan een plastic rat op het ijs en de ‘ratcraze’ is geboren. In de loop van het seizoen weten fans per wedstrijd meer dan 100 ratten het ijs op te gooien, met als hoogtepunt het bizarre aantal van 3000 ratten in één wedstrijd.

Volgens de Chinese kalender stond 1996 in het teken van de rat. Wellicht profiteerden de Panthers toen van een extra zetje geluk, aangezien ze dat jaar de Stanley Cup-finale wisten te bereiken. Het volgende jaar van de rat is overigens in 2020, dus tot die tijd moeten ze het zelf doen.

Hebben ze dit jaar in huis wat nodig is om de lange weg naar de Stanley Cup te bewandelen? Het is een team opgebouwd met spelers die hun rol goed kennen en uitvoeren. Het ontbreekt aan een exceptionele goalscorer als Evgeni Malkin of Claude Giroux. Ook hebben ze geen Shea Weber of Nicklas Lidstrom om het fort te bewaken. Daarnaast valt het nog te bezien of José Theodore de strijd in de goal weet te winnen van de nu al legendarische Martin Brodeur. Genoeg twijfels dus, maar wie weet…

Folklore stelt dat ratten onder andere ambitieus, efficiënt en opportunistisch zijn, ook kunnen ze zich goed aanpassen om te overleven.

Wordt dit dan toch het jaar van de rat? Je leest meer over de Florida Panthers en hun succesvolle seizoen in ‘Sport Amerika : The Magazine’ (8).

Ook leuk om te lezen