Finland en Canada strijden zondag om eerste plaats

Door

Ice Hockey - Winter Olympics Day 7 - Norway v Finland

Tijdens de derde dag van het Olympische ijshockeytoernooi wisten de Zweden zich als eerste te plaatsen voor de kwartfinale. Ook Tsjechië won, de ploeg strijdt zaterdag met Zwitserland om de tweede plaats in poule C. Finland en Canada wonnen ruim en zij vechten zondag de strijd om de eerste plaats uit. Oostenrijk en Noorwegen strijden dan om plek 3 in poule B.

Poule B

Ice Hockey - Winter Olympics Day 7 - Canada v AustriaDe enige spanning die tijdens de wedstrijden Noorwegen – Finland en Canada – Oostenrijk aanwezig bleek, was de spanning welke ploeg het meest ruim zou gaan winnen. Finland(1-6) en Canada(6-0) verpulverden hun opponenten en gaan daarmee met een goed gevoel richting de strijd om de eerste plaats. Die ploeg plaatst zich voor de kwartfinale, de verliezer speelt mogelijk een tussenronde.

Jeff Carter was de meest opvallende man voor de Canadezen, de – op papier – dertiende aanvaller in de selectie van coach Mike Babcock noteerde een hattrick. Teemu Selanne (43 jaar en 226 dagen oud) viel op voor de Finnen, met zijn 1-0 werd hij de oudste doelpuntenmaker in de historie van het Olympische ijshockeytoernooi.

Poule C

Makkelijk ging het wederom niet voor Zweden, maar ook tegen Zwitserland werden weer drie punten behaald. Daniel Alfredsson tekende met het enige doelpunt van de wedstrijd in de derde periode voor de matchwinner. Henrik Lundqvist hield zijn doel schoon voor een shutout.

Tsjechië won met 4-2 van Letland en staat daardoor qua punten op gelijke hoogte met de Zwitsers. Zaterdag spelen beide ploegen tegen elkaar (18:00 Nederlandse tijd), dan zullen zij strijden om de tweede plaats in de poule. Het behalen van de tweede plaats is belangrijk, omdat de beste nummer 2 van de poule zich direct plaatst voor de kwartfinale en een nummer 2 een minder goede ploeg uit de voorronde treft in de tussenronde.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen