SportAm’s NBA Fantasy Factory

Door

De vrijdag-rubriek, geheel in het teken van de wondere wereld van fantasy basketball. Elke week verschillende inzichten over mogelijke manieren om je team te verbeteren. De titel van deze rubriek is opgedragen aan het team waarmee ik mijn eerste Fantasy titel won, The Highlight Factory, na een tactische ingreep halverwege het seizoen. Tips of opmerkingen, reageer op Twitter.

ffactory600

Sell-High, Buy-Low kandidaten

De naam zegt het zelf al. Bij sell-high spelers hebben we het over spelers die momenteel meer waarde hebben dan dat ze waarschijnlijk waard zijn en waarvoor je nu een betere speler kan krijgen. Omgekeerd zijn er voldoende spelers die onder hun kunnen presteren en die je op het ogenblik voor een peulenschil kan proberen in te wisselen bij hun owner. Buy-low dus. De afgelopen weken heb ik al enkele spelers getipt, die het waard zijn om voor te traden. Deze week gooien we wat nieuwe namen in de mix.

Sell-High

Tyson Chandler (PR: 42)Miami Heat v New York Knicks - Game Four

Chandler wordt door sommige gezien als de belangrijkste speler bij de New York Knicks. Zijn verdedigende kwaliteiten, geweldige motor en persoonlijkheid in de kleedkamer hebben van de Knickebockers een heuse titelkandidaat gemaakt. Vooral de laatste week kreeg Chandler veel lof, door drie wedstrijden op een rij 20 rebounds te pakken. Dit zal echter niet snel nog een keer gebeuren. En met een steeds beter spelende Amar’e Stoudemire, die steeds meer minuten gaat pakken, geldt voor Chandler dat dit een mooi moment lijkt om hem in te zetten in een trade. Zijn impact op een echt team is namelijk hoger dan zijn impact op een fantasyteam, waar alleen zijn FG% en rebounds een duidelijke meerwaarde blijven. Nikola Vucevic (PR: 44) is bijvoorbeeld een speler die veel minder  in de oren klinkt als Chandler, maar eigenlijk veel allrounder bijdraagt aan je team.

J.J. Redick (Player Rater: 51)

Redick kent een prima seizoen bij de Orlando Magic. De ontwikkeling van Jameer Nelson (PR: 70) tot passende point guard komt het spel van de shooting guard ten goede. Hij speelt makkelijk het beste seizoen uit zijn carrière met verbeteringen in bijna elke categorie. De waarde zit hem voornamelijk in de 2,5 driepunter per wedstrijd en die zal de rest van het seizoen ook wel zo blijven. J.J. is op het moment in de vorm van zijn leven en schiet maar liefst 47,7% van zijn worpen raak de laatste maand en scoort bijna 18 punten per wedstrijd. Door blessures van Nelson en Arron Afflalo (PR: 95) kreeg Redick meer minuten en verantwoordelijkheid dan normaal. Omdat beide heren bijna hersteld zijn lijkt dit het moment om Redick van de hand te doen voor bijvoorbeeld Wesley Matthews (PR: 78).

Buy-low

New Orleans Hornets v Los Angeles ClippersEric Gordon (PR: x)

Gordon keerde een maand geleden terug op het veld na lang blessureleed en tot dusver zijn de prestaties van de shooting guard erg wisselvallig en is vooral het 39,6 FG% een flinke tegenvaller. Het seizoen duurt echter nog lang en ik verwacht dat hij gaandeweg meer gaat lijken op de potentiële All-Star die hij was bij de Los Angeles Clippers. In zijn vier eerdere seizoenen lag zijn gemiddelde altijd rondom de 45%. Daarbij verwacht ik dat zijn minuten nog aanzienlijk gaan stijgen, wat een positief effect zal hebben op al zijn stats. Doordat Gordon de laatste wedstrijden zeer matig heeft gespeeld (hij scoorde slechts eenmaal in dubbele cijfers in de laatste vier wedstrijden) zijn er genoeg owners te vinden die klaar zijn om de speler van de New Orleans Hornets te ruilen voor ieder aanbod. Houdt wel de blessuregevoeligheid van Gordon in het achterhoofd.

Joe Johnson (PR: 76)

Een andere shooting guard die je kan targetten is Joe Johnson. De speler van de Brooklyn Nets is tot dusver een grote teleurstelling en heeft zijn draai nog niet bepaald gevonden. Joe speelt gemiddeld een aanzienlijke 38 minuten en zou tot meer in staat moeten zijn dan zijn huidige 16.8pt, 3.5ast, 3.1reb, 2.1 3P en slechts 0.6stl. Hoewel ik niet met zekerheid kan zeggen dat dit nog aanzienlijk gaat verbeteren, weet ik wel dat het alleen nog maar omhoog kan gaan met de zesvoudig All-Star. Zijn eerste seizoenshelft zou een gevolg kunnen zijn van een nieuwe manier van spelen, maar men zou verwachten dat het naast Deron Williams (PR: 21) zou moeten leiden tot een hogere FG% dan zijn huidige 42%. Over zijn gehele carrière is dat namelijk 44,3%. Momenteel zit Joe misschien wel in zijn grootste dip van het seizoen, wat hem een absolute buy-low kandidaat maakt.

Pick-Ups

Tot slot moedig ik iedereen aan de volgende spelers zo snel mogelijk te bekijken en te vergelijken met de spelers op je roster.

Shawn Marion (87,2% owned)

mavericks-marion-works-bulls-brewer-chicago-19Marion was ooit een elite speler in de fantasy wereld. In 2005-2006 was zijn ongelooflijke statline voor de Phoenix Suns: 21.8 pt, 11.8 reb, 2 stl, 1.8 blk, 1.2 3P terwijl 52 FG% en 81 FT% aantikte. Het leverde hem de bijnaam The Matrix op. Hoewel de forward niet meer in de buurt komt bij prestaties van toen, heeft hij wel degelijk waarde. Het lijkt alsof Marion meer in het spel wordt betrokken de laatste weken. In zijn laatste vier wedstrijden scoorde Marion gemiddeld 17 punten met daarbij bijna 10 rebounds. Voeg daarbij wat blocks, steals en drietjes en plots begint Marion weer op the Matrix te lijken!

Jerryd Bayless (61% owned)

Bayless lijkt bij de Memphis  Grizzlies de grote fantasy winnaar te worden uit de Rudy Gay trade van vorige week. Sinds het vertrek van Gay naar de Raptors is de statline van de guard als volgt: 18pt, 5ast, 4reb, 1,5 3pm met goede percentages. Als hij nog niet is opgepikt in jouw league is het aan te raden hem een kans te geven.

Byron Mullens (35.8% owned)

In het begin van het seizoen gold Mullens als een gevaarlijke sleeper en hij maakte in de eerste weken van het seizoen furore en werd zelfs kort als most improved player kandidaat genoemd. Een blessure deed hem echter snel vergeten en hij wordt in weinig leagues gebruikt.. Inmiddels is de power forward weer fit. Zijn zeldzame combinatie van driepunters en rebounds maken hem een interresante fantasyspeler. Dat hij slechts 40% van zijn schoten raakt is natuurlijk wel een tegenvallertje, maar als je dat kan hebben is hij zeker van meerwaarde door zijn ‘Fantasy Gold’ van 1blk, 1stl, 1,5 3P.

Ook leuk om te lezen