Fantasy Factory: draft een winnend team

Door

ffactory600

Vandaag gaan we helemaal terug naar de basis. Het is namelijk nooit een verkeerd idee om in het leven af en toe eens op papier te zetten wat je wilt en hoe je dat moet bereiken. In dit geval wil je een fantasy team draften dat je een goede uitgangspositie verschaft om te winnen.

De basis in een draft

Vorige week plaatsten we een voorlopige ranking van 132 spelers gebaseerd op waarde voor je fantasy team, niet te verwarren met de beste spelers in de league. Dat Dwight Howard bijvoorbeeld buiten de top vijftig valt is gebaseerd op zijn negatieve waarde in vrije worpen. Deze is zo groot dat je team alle zeilen bij zou moeten zetten om niet laatste te eindigen in deze categorie. In de jaren dat ik fantasy heb gespeeld wordt Howard toch steevast in de eerste of tweede ronde gekozen. Dit komt omdat mensen er ofwel bewust voor kiezen de categorie van begin af aan op te geven, dan wel omdat ze betoverd raken door zijn elite statistische cijfers in rebounds, blocks, punten en FG percentage. Een categorie opgeven is erg dom, want dat ben je vanaf het begin een achterstand aan het wegwerken. Laat dit jou niet overkomen! Kijk altijd objectief naar spelers en beoordeel ze op hun gehele statline. Vooral de percentage-categorieën worden vaak makkelijk aan de kant geschoven en daar is dan ook veel winst te behalen in de draft.

In dit artikel gaan we uit van de standaard instellingen in fantasy leagues die het tegen elkaar opnemen in rotisserie. Daarin speel je met acht categorieën; punten, rebounds, assists, blocks, steals, driepunters (3pm), vrije worpen percentage (FT%) en het percentage rake schoten (FG%). Deze acht zijn in de basis als volgt verdeeld in de posities op het veld, met de perceptie dat iedereen punten scoort:

• Guards en small forwards verzamelen assists, steal, 3pm en FT%
• Power forwards en centers zijn goed voor rebounds, blocks en FG%.

In de eerste groep zijn het vaak vooral point guards die de beste statistieken halen door hun hoge gemiddelde in assists. In de tweede groep zijn het vaak de power forwards waar je op moet azen, omdat die vaker dan centers in meerdere categorieën van waarde zijn en meestal een hoger FT% hebben (tenzij je Josh Smith heet).

Beoordeling statistieken

Een speler zijn waarde is afhankelijk van zijn gehele spel, zoals het voorbeeld van Dwight Howard al liet zien. Er zijn genoeg spelers die er op het eerste gezicht beter uitzien dan dat ze daadwerkelijk zijn. Wie zou je bijvoorbeeld kiezen uit de volgende drie spelers op basis van hun statline van vorig seizoen?

a) Greivis Vasquez:   13.9 pnt, 9.0 ast, 1.1 3pm, .8 stl, .805 FT%, .433 FG%

b) Mike Conley:         14.6 pnt, 6.1 ast, 1.3 3pm, 2.2 stl, .83 FT%, .440 FG%

c) Brandon Jennings: 17.5 pnt, 6.5 ast, 2.2 3pm, 1.6 stl, .82 FT%, .399 FG%

 

Kijk nog een keer goed… Het enige goede antwoord is de middelste. Er is wat inzicht voor nodig om tot het antwoord te komen. Alle drie de spelers hebben een categorie waarin ze uitblinken. San Antonio Spurs v Los Angeles Clippers - Game ThreeVasquez moet in de categorie assists gemiddeld alleen Chris Paul (9.7) en Rajon Rondo (11.1) voor zicht houden. Jennings zag alleen Damian Lillard (2.3) en Stephen Curry (3.5 !) meer rake driepunters noteren. Conley is een van de beste verdedigende point guards in de NBA en dat uit zich in zijn hoge aantal steals. Alleen Chris Paul (daar is hij weer) en Ricky Rubio (beide 2.4) onderschepten vaker de bal. Het grote verschil tussen de drie spelers is dat Conley verder geen zwakke plek heeft in zijn statistieken. Vasquez schiet tekort in steals en driepunters. Beide de helft van de elitewaarde! Hij is daarom de minste optie. Voor Jennings valt te zeggen dat hij meer punten scoort dan Conley, maar hij doet dat niet bepaald efficiënt. Je ziet aan zijn FG% dat hij veel meer schoten mist. Aangezien hij wel meer punten maakt, neemt hij dus aanzienlijk meer schoten dan Conley. Daarom is dit cijfer extra pijnlijk en is Conley de beste van deze spelers. Volgens de Player Rater, een handige ranking die elke categorie van een speler beoordeeld, was Conley vorig jaar de 13e speler in fantasy, ruim voor Jennings (30e) en Vasquez (49e).

Waarde zit in meerdere categorieën

De waarde van een speler wordt aanzienlijk groter als hij uitblinkt in meerdere categorieën. Ik hou bijvoorbeeld erg van spelers die hun steentje bijdragen in steals, blocks en 3pm. Deze drie categorieën vormen samen zogenaamd fantasy gold. Er waren vorig seizoen slechts twee spelers die in alle drie minimaal 1.0 scoorden, te weten de beste fantasy speler Kevin Durant en de recente Europees kampioen Nicolas Batum. Alleen LeBron James, Josh Smith en Rudy Gay kwamen in de buurt van deze all-round prestatie.  Deze spelers zijn dan ook allen in de top van fantasy terug te vinden.

Een andere zeldzame, maar sterke combo is een speler die uitblinkt in beide percentage categorieën. Daarmee bedoel ik spelers met  .45+ FG% en .78+ FT%.

Als we als voorwaarde stellen dat de speler ook meer dan 11 punten moet scoren komen we op een beperkt rijtje van negen spelers: Kevin Durant, Kevin Garnett, Chris Paul,  Kobe Bryant, Kyrie Irving, Stephen Curry, Jeff Teague, Kawhi Leonard en Darren Collison.
Veel bekende namen, maar die van Leonard en Teague zullen niet bij iedereen hoog op het lijstje staan. Daarmee kan je dus in een latere fase in de draft een prima speler aan je team toevoegen. Collison zal komende seizoen een beperkte rol spelen als back-up van Chris Paul en weinig waarde.

Zoek voorafgaand aan de draft naar spelers met meerdere sterke punten. Zo kan een speler in zijn eentje ervoor zorgen dat je kwetsbare plekken een beschermlaag krijgen.

Bouw rondom je ster

Een veel gemaakte fout in drafts is het simpelweg kiezen van spelers die hoog op de prognose lijstjes staan. Het is belangrijk dat je bewust nadenkt over wat je team in de fase van de draft nodig heeft. Stel dat je James Harden hebt gekozen. Je staat er dan direct uitstekend voor in de cats 3pm, steals en punten en hebt bovendien een shooting guard die bovengemiddeld assist. Vanaf dat Houston Rockets v Detroit Pistonsmoment moet je beseffen dat deze vier categorieën jou aan de winst gaan helpen dit seizoen. Dit is de fundering waarop je nu verder gaat bouwen. De verkeerde gedachtegang is te denken dat je in deze vier veilig bent en in het vervolg van de draft je enkel gaat focussen op het goed maken op de achterstand overige vier categorieën.
In het geval van Harden is het verstandig een point guard te vinden die hem goed aanvult, zoals bijvoorbeeld Damian Lillard, Mike Conley, Ty Lawson of Rajon Rondo. Of zoek naar een power forward/center die ook goed is in vrije worpen en assists: David Lee, Pau Gasol, Tim Duncan. Zo versterk je de categorieën waar je goed in bent, terwijl je ook de andere categorieën (rebounds, blocks, FG%) vult.
Vooral in de laatste rondes van de draft is het wijs een speler toe te voegen die de kwaliteiten van je ster  nog een extra impuls geeft. Bij voorkeur een jonge speler die zou kunnen verassen dit seizoen. Zo zou je laat bijvoorbeeld Ben McLemore, een rookie met een goed schot, een kans kunnen geven.

De hierboven geschreven tactiek is niet altijd te gebruiken. Soms pakt een draft anders uit, omdat er een te goede speler beschikbaar is die je wel moet picken. Belangrijkste is dat je een plan hebt in de draft en niet blind de speler kiest die de computer aanraadt. Want na de wijze levensles uit de eerste alinea zou je nu moeten weten dat je met een goede visie een doel kan bereiken..  Naaah laat dat maar zitten. Team YOLO.

Vragen en/of reacties zijn meer dan welkom! Hier of via Twitter: @dvankooten

 

Ook leuk om te lezen