Ex-spelers slepen NFL voor de rechter

Door

Zeven voormalige NFL-spelers hebben de National Football League (NFL) voor de rechter gesleept vanwege hersenbeschadigingen die ze hebben opgelopen als footballer. De zeven hopen op een class action status, hetgeen zoveel betekent als dat zich in de loop van de lawsuit meerdere getroffenen zich kunnen aansluiten.

De spelers beschuldigen de league ervan spelers te trainen met een hoofd hits uit te delen, de opgelopen hersenschuddingen niet afdoende behandelen, en enige verbanden tussen football en hersenbeschadigingen verborgen te houden.

De lawsuit beschuldigt de NFL van nalatigheid en boze opzet in hun reactie op zaken als hoofdpijn, duizeligheid en demetie waar vele ex-spelers mee te kampen hebben. De suit eist zowel medische begeleiding als geld waarmee te benodigde behandelingen betaald kunnen worden.

De huidige groep aanklagers bestaat uit onder anderen QB Jim McMahon ( Chicago Bears), OT Joe Thomas, DB Ray Easterling (Atlanta Falcons), OL Wayne Radloff (Atlanta Falcons en San Francisco 49ers). Een lid van de groep van zeven staat op het punt uit zijn huis te worden gezet, als gevolg van de behandelingskosten van zijn hersenproblemen.

,,Ik heb tenminste vijf keer gewoon doorgespeeld terwijl ik een hersenschudding had”, aldus McMahon. Tegenwoordig gaan grote gedeeltes van de dag aan hem voorbij, en kan hij zich maar al te vaak niet herinneren waarom hij een bepaalde kamer is ingelopen.

,,Ons grootste probleem is”, zo legt spelers-advocaat Larry Coben uit, ,,is dat de league de spelers jarenlang heeft geinstrueerd om met het hoofd naar voren in te komen. De NFL wilde vervolgens nooit toegeven dat er enig verband bestond met hersenbeschadigingen op latere leeftijd.”

Sommige spelers krijgen momenteel weliswaar een geringen vergoeding, maar die staat in geen verhouding tot de onkosten (niet in staat zijn te werken, behandelingskosten) waar ze stuk voor stuk mee te maken hebben.

 

Ook leuk om te lezen