Eurobasket 2015: Belgian Lions gaan voor laatste 8

Door

lions

SportAmerika focust traditiegetrouw op de NBA als het op basketball aankomt. Maar bij hoge uitzondering werpen we in september ook de blik op Eurobasket 2015. Waarom? Omdat naast Nederland ook België meedoet voor de prijzen. De Belgian Lions zijn er voor de derde keer op rij bij!

Lees hier het interview met Henk Norel over de Orange Lions.

In 2011 plaatsten de Belgen zich voor de eerste keer sinds 1993 voor Eurobasket en pas voor de tweede keer sinds 1979. Een groot succes bleek de trip naar Litouwen echter niet want de Lions verloren al hun vijf wedstrijden in een groep met Rusland, Slovenië, Georgië, Bulgarije en Oekraïne. De Belgen werden dan ook troosteloos 21e en gedeeld laatste.

Opmars
Onder bondscoach Eddy Casteels zijn de Lions echter aan een opmars bezig. Op Eurobasket 2013 behaalden ze een knappe negende plaats. In een groep met Frankrijk, Oekraïne, Groot-Brittannië, Duitsland en Israël werd twee keer gewonnen en eindigden de Lions als derde. Goed voor een plek in de tweede ronde, waar gewonnen werd van Letland, zwaar verloren van later finalist Litouwen en maar nipt verloren van Servië.

Hierdoor werd er vooral veel vertrouwen en geloof in eigen kunnen gekweekt. Eurobasket 2015 moet de bevestiging worden van de wederopstanding van het Belgische basketball, zeker gezien de uitstekende mix van ervaring en jong talent waarover Casteels beschikt.

“Wij hebben ambitie en willen op dit EK ons plaatsen voor de 1/8ste finales en dromen stiekem van de kwartfinale. Het preolympisch tornooi van 2016 is de challenge. Dan moeten we inderdaad tussen de derde en achtste stek eindigen. Een moeilijke opdracht, maar we hopen te stunten” – Manager Jacques Ledure in Het Nieuwsblad.

Sterke voorbereiding
In aanloop naar Eurobasket 2015 speelden de Belgen heel wat oefenwedstrijden, tien in totaal. De Lions trokken daarbij vijf keer aan het langste eind. Tegen Nederland (65-49), Libanon (88-53) en IJsland (86-46) waren de zeges eenvoudig en verwacht, maar er werd ook gewonnen van Finland (73-69, OT) en topland Griekenland (64-59).

Verder waren er nipte nederlagen tegen wereldtoppers Spanje (64-67) en Frankrijk (72-74). Daarnaast verloor België ook tegen Finland (62-75), Georgië (68-70) en Polen (52-72). In de wedstrijd tegen regerend Europees kampioen Frankrijk hadden de Fransen een weergaloze Tony Parker nodig in het vierde quater en liet Wen Mukubu zich opmerken met een poster dunk op Utah Jazz-speler Rudy Gobert.

‘Makkelijke’ groep
De Lions zijn ingedeeld in Groep D en trekken voor de groepswedstrijden naar Letland. De Belgen zijn ingedeeld in een relatief makkelijke groep. Litouwen is als regerend Europees vice-kampioen de uitgesproken favoriet en zal een zware dobber zijn voor de Lions. Ook Oekraïne is een tegenstander van formaat. Maar de drie andere landen in de groep moeten de Belgen kunnen verslaan. Dat zijn Letland, Estland en Tsjechië. De eerste vier in elke groep stoten door naar zestiende finales.

Er wordt in de eerste plaats gerekend op de exploten van point guard Sam Van Rossom en de ervaring van big man Axel Hervelle. Beiden zijn al enkele jaren actief in Spanje. Ook van de genaturaliseerde Amerikaan Matt Lojeski wordt veel verwacht. Naast dit drietal is het uitkijken of de jonge garde zich kan meten met de Europese top.

EK-selectie Belgian Lions: Sam Van Rossom (Valencia), Jonathan Tabu (Fuenlabrada), Lionel Bosco (Bergen), Quentin Serron (Oostende), Jean Salumu (Oostende), Jean-Marc Mwema (Antwerp), Wen Mukubu (zonder club), Matt Lojeski (Olympiakos), Pierre-Antoine Gillet (Oostende), Axel Hervelle (Bilbao), Maxime De Zeeuw (Nymburk), Kevin Tumba (Charleroi). Invallers: Manu Lecomte (Baylor University), Khalid Boukichou (Oostende).

Foto: Twitter Lionel Bosco

Ook leuk om te lezen