ESPN onder vuur na ‘racistische’ headline over Lin

Door

De afgelopen weken hebben we uiteraard stevig gelachen om, gejuicht voor en meegedaan aan de gekte rondom New York Knicks sensatie Jeremy Lin en alle woordgrappen die er met zijn naam te maken zijn. Linsanity, Linterview, #Linning, Super Lintendo. Jullie hebben ze allemaal en overal de revue zien passeren. Op zoek naar een pakkende, gevatte kop voor een artikel over het eerste verlies van Lin’s hernieuwde Knicks ging een redacteur van ESPN  in de VS volgens velen echter een stapje te ver.

‘Chink in the Armor’ stond er op de website van ESPN te lezen. Die grap gebruikten ze, zo meldde Cyd Ziegler, Jr. eerder vandaag op Outsports.com, nota bene ooit eerder en toen was er ook kritiek. Een ‘chink’ betekent namelijk zoveel als een kleine opening en de uitdrukking ‘chink in the armor’ staat voor een zwakte of gat in je pantser, waardoor je kwetsbaar bent. Maar de grap moet echter schuilen in ‘t feit dat ‘chink’ ook slang is voor een Chinese man, uiteraard refererend aan de Aziatische afkomst van Jeremy Lin. ‘Chink’ is echter meer een scheldwoord geworden, dan slechts een bijnaam. Saillante details: Lin is eigenlijk van Taiwanese afkomst en dat is, voor wie de historie kent, nu niet he-le-maal hetzelfde als Chinees. Verder is hij ook nog eens geboren en opgegroeid in Californië en heeft hij slechts één nationaliteit: de Amerikaanse.

Nu kun je zo’n grap misschien maken als je met vrienden op de bank zit, maar om het nou te doen op de mobiele variant grootste sportwebsite van de Verenigde Staten is toch minder handig. Dat ziet “The Worldwide Leader in Sports” zelf inmiddels ook in en ze hebben zojuist officieel hun excuses aan geboden. “Vannacht stond er om 2.30 ‘s nachts op onze mobiele website een aanstootgevende kop te lezen over Jeremy Lin. (…) We betreuren dit zeer en bieden onze excuses aan voor deze fout.”, liet het mediabedrijf uit Connecticut weten.

ESPN gaf ook te kennen hun redactieprocedures te zullen doorlichten om te voorkomen dat dit soort fouten in de toekomst niet meer gemaakt worden.

Foto: Getty Images

1 Reactie
  1. Lennart Beishuizen 8 jaar ago

    Hier kon je op wachten, dat iemand een keer net te ver ging. Ze zoeken maar naar bijnamen en kwinkslagen. Hier kon je op wachten.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen