Er gloort weer licht aan einde van lockout-tunnel

Door

De clubs en de NFLPA lijken elkaar weer te hebben gevonden. De onderlinge onmin, die was ontstaan nadat de NFL-eigenaren een deal (lees: hun deal) op donderdag door de strot van de spelers hadden willen duwen, lijkt tijdens gesprekken op vrijdag en zaterdag grotendeels uit de weg geruimd.

De clubs, NFL-commissaris Roger Goodell, en spelers-vertegenwoordiger DeMaurice Smith, maakten de afgelopen dagen overuren om de laatste puntjes te zetten op een overeenkomst, die dit keer acceptabel is voor beide partijen.

Er werd vrijdag en zaterdag nog vooral onderhandeld (laatste plooitjes glasgestreken) over zaken als ontsnappingsclausules, ziekengeld en blessurebescherming. Ook de tijdspannen waarin de spelers weer een vakbond moeten gaan vormen werd besproken.

De algehele verwachting is nu dat de spelers de nieuwe NFL-CAO zullen ratificeren op maandag of dinsdag. Het nieuwe NFL-seizoen zou dan van start kunnen gaan op woensdag (27 juli), waarna de clubs aanstaande vrijdag (29 juli) hun trainingskampen zullen openen. Free agency zou evenzeer op vrijdag kunnen beginnen.

De eerste wedstrijden van het voorseizoen zouden kunnen worden gespeeld in de week van 11-15 augustus, waarna het reguliere seizoen ‘gewoon’ op tijd kan beginnen op 8 september, met de wedstrijd New Orleans Saints-Green Bay Packers.

Over het financiele raamwerk van het akkoord, dat maar liefst tien jaar gaat beslaan, werd vorige week al overeenstemming bereikt. Dat behelst onder meer dat van de ruim 9 miljard aan jaarlijkse inkomsten, de clubs een eerste miljard krijgen, en dat de rest zal worden verdeeld via het 53% (eigenaren) en 47%-principe (spelers). De salary cap zal in 2011 $120 miljoen per club gaan bedragen, en tenminste dat bedrag in 2012 en 2013, plus nog eens $22 miljoen aan benefits.

Tenslotte werd er overeenstemming bereikt over het inperken van de salarissen van de first-round draft picks, en unrestricted free agency voor de meeste spelers na een dienstverband van vier seizoenen.

 

Ook leuk om te lezen