Grootste meltdowns (1): Steve Bartman

Door

In een tweeluik besteedt Sport Amerika tijdens het lopen postseason aandacht aan de twee grootste meltdowns in de historie van MLB play-offs. Gemene deler: het overkwam de twee teams met de grootste droughts, en de (volledige) schuld kwam in beide gevallen terecht op ‘t bordje van twee zondebokken. Hierbij Steve Bartman en de 2003 Cubs. Over twee weken Bill Buckner en de 1986 Red Sox.

Scott Turow (auteur van Presumed Innocent) is een levenlang Cubs-fan. Net als zijn vader en grootvader – die z’n team bij leven nooit de World Series zag winnen – trouwens. Logisch, want de laatste titel dateert al weer van 1908. De Turows weten dus wat Cub-dom inhoudt. “Cubs-fan zijn”, zegt de bestseller-auteur, “is als iemand die al zes keer is gescheiden, maar toch in echte liefde blijft geloven.”

De reden van die lange drought? De Curse of Billy Goat, volgens velen. Uitgesproken tijdens de World Series van 1945, door kroeghouder Billy Sianis, wiens geit werd verbannen van Wrigley Field. “De Cubs zullen nooit meer winnen”, sprak hij profetisch. De Series van ’45 gingen verloren (in seven, tegen de Tigers) en de North Siders streden sindsdien inderdaad nimmer meer om de hoogste eer.

Natuurlijk waren ze wel ‘ns dichtbij. In 1969, met Ron Santo, Don Kessinger en Ernie Banks in de gelederen, bijvoorbeeld. Het beste Cubs-team ooit, volgens menigeen. Op 9 september, in Shea Stadium, gaat het echter mis, als de divisieleider Cubs met een voorsprong van 2.5 games op bezoek gaan bij de Mets, en een zwarte kat om Santo in de on-deck circle loopt. Chicago eindigt het seizoen uiteindelijk met een achterstand van acht wedstrijden op de Miracle Mets.

1984 dan. De Cubs kenden een heerlijk jaar, en eindigden het reguliere seizoen met een indrukwekkend record van  96-65: de eerste play-offs sinds 1945 waren een feit. In de lineup, onder anderen: Cy Young winnaar Rick Sutcliffe en MVP Ryne Sandberg op het tweede honk. Op de bank: Manager of the Year Jim Frey. In de post season leed de missie echter al meteen schipbreuk tegen de San Diego Padres, ondanks een voorsprong van 2-0 na de eerste twee duels, en van 3-0 in de vijfde en beslissende game (3-6)…

..klik op de afbeelding om het hele verhaal over Steve Bartman en de Chicago Cubs te lezen.

Ook leuk om te lezen