Einde Zambrano bij Cubs in zicht

Door

De wegen van Carlos Zambrano en de Chicago Cubs scheiden na elf jaar. Althans, dat is het vermoeden nu de club bekend heeft gemaakt dat het pitchende enfant terrible dit seizoen helemaal niet meer terugkeert op de heuvel.

Vrijdag 2 september kwam het bericht naar buiten dat de Cubs ook in september geen gebruik meer zullen maken van de explosieve Venezolaan. Big Z zit momenteel een disciplinaire straf uit nadat hij zich op 12 augustus uit bij de Atlanta Braves weer eens misdroeg. Nadat hij vijf homeruns had moeten slikken, uit de wedstrijd werd gegooid omdat hij bewust op Chipper Jones zou gooien, maakte hij z’n locker direct leeg, vertrok nog tijdens de wedstrijd, terwijl hij ook nog zijn pensioen aankondigde.

De inmiddels ontslagen GM Jim Hendry zette Zambrano op zaterdag 13 augustus op de disqualified list: onbetaald verlof van 30 dagen. Zondag 11 september zou de 30-jarige pitcher zijn straf hebben uitgezeten. Maar van een rentree is geen sprake, want er zou ‘onvoldoende voorbereidingstijd’ zijn om hem ‘heuvelklaar’ te krijgen. Wel kan Big Z aan het einde van de maand weer een salarisstrook op de deurmat horen ploffen.

Een interessante lezing. Het lijkt er eerder op dat de Cubs afscheid hebben genomen en zich al klaar maken aan Zambrano-loos tijdperk. Dat moet dan een periode worden van rust, want in Chicago hebben ze aardig wat moeten verduren vanwege Zambrano. Naast loslippigheid heeft hij ook last van losse handjes. Zo raakte hij al eens slaags met teamgenoten Michael Barrett (2007) en Derrek Lee (2010).

Plus zijn opvliegerige karakter als hij op de heuvel staat. Het laatste stukje bewijs daarvan leverde hij op 12 augustus toen hij het afscheidsfeestje van Bobby Cox bij de Braves verpestte met zijn gefrustreerde optreden.

 Sinds 2001 is Zambrano een Cub. In die elf seizoenen wist hij 125 overwinningen te pakken en verloor 81 partijen. Zijn contract loopt een nog een jaar door. Een jaar waarin hij bijna 18 miljoen dollar verdient. Inmiddels wordt gespeculeerd over een trade van het werpende kruitvat.

Het meest logische is dat Ozzie Guillen hem onder zijn hoede neemt. De huidige coach van de Chicago White Sox, eveneens Venezolaan, zou zijn goede vriend mee kunnen nemen naar de Florida Marlins. De franchise waar de manager al enige tijd aan gelinkt wordt.

Vermoedelijk is Guillen een van de weinigen die Big Z onder de duim kan houden. Vanwege hun vriendschap is er sprake van wederzijds respect. Daarnaast is de manager net zo rap van de tongriem als zijn landgenoot. Voorlopig zijn dit allemaal nog geruchten en zitten alle hoofdrolspelers nog op hun plek in Chicago.

Foto: vox.com

Ook leuk om te lezen