Een ‘lelijk’ jumpshot telt ook

Door

Als je aan een pure schutter denkt in de NBA, dan kom je uit op één man: Ray Allen van de Boston Celtics. De 35-jarige shooting guard krijgt het publiek in Boston elke avond weer op de banken met zijn belangrijke driepunters. Alles klopt aan deze man, de manier waarop hij vrij loopt, hoe zijn voeten staan als hij de bal ontvangt, zijn schottechniek. Het is één vloeiende beweging. Het geheim? Trainen en nog eens trainen.

Allen is altijd als eerste te vinden in een basketbalhal, uren voor aanvang van de wedstrijd. Schieten en nog eens schieten. Voorbereiding is alles, meent Allen. Dirk Nowitzki van de Dallas Mavericks en Zach Randolph van de Memphis Grizzlies schieten in de huidige playoffs ook van een ongekend niveau, alleen zullen beide heren nooit de stijlprijs winnen. Nowitzki, al jaren een topspeler in de NBA, hangt altijd wat naar achteren met één been in de lucht als hij een schot neemt. In de jeugd zou je voor gek worden verklaard door je trainer, maar voor de Duitser werkt het.

De Mavericks verrasten de Lakers tot nu toe in de playoffs, dankzij een uitstekende Nowitzki. Zach Randolph van de Memphis Grizzlies is de andere opvallende speler van deze playoffs. De bonkige power forward moet het niet hebben van zijn atletisch vermogen, maar van zijn inzet. De Grizzlies schakelden dankzij Randolph de eerste geplaatste San Antonio Spurs uit en staan nu 1-1 in de serie tegen de Oklahoma City Thunder. Randolph scoorde meerdere malen met zijn rainbow jumpshot, waarbij hij ver naar achteren valt en met een hoge boog over zijn directe tegenstander schiet.

Foto:

Ook leuk om te lezen