Edmonton Oilers mogen weer als eerste

Door

Vannacht heeft de NHL draftloterij bepaald dat de Edmonton Oilers dit jaar als eerste mogen draften. Als tweede volgen dan de ongelukkige Columbus Blue Jackets, die als slechtste ploeg de loterij in gingen maar de Oilers met de hoofdprijs aan de haal zagen gaan. Het wordt daarmee het derde seizoen op rij dat de Edmonton Oilers als eerste op het podium zullen staan.

In de NHL draftloterij kunnen teams maximaal vier plaatsen stijgen en één plaats dalen. Dat houdt in dat alleen de teams die 30ste tot en met 26ste zijn geëindigd op de algehele ranglijst kans maken op de eerste pick. De kans om te stijgen neemt overigens rap af, want heeft team 30 nog net geen vijftig procent kans op als eerste te draften, team twee heeft maar zeventien procent kans en team vijf nog maar acht procent. De laatste plekken worden ingevuld op basis van play-offsucces, met de ploegen die strijden om de Stanley Cup als teams met pick 29 en 30.

Dit jaar zal de draft worden gehouden in het Consol Energy Center. Dat is de nieuwe ijshockeyarena in Pittsburgh, Pennsylvania en thuisbasis van de Penguins. Het zal de Blue Jackets zoals gezegd een doorn in het oog zijn dat ze na een abominabel seizoen nu zelfs niet als eerste mogen draften. Daarmee hebben ze dit seizoen vrijwel alles verloren dat ze konden verliezen. Kans bestaat echter wel dat Edmonton en Columbus zullen overwegen hun picks te traden, omdat beiden eerder een defenseman dan een forward nodig hebben, maar de top picks allemaal aanvallers zijn. Zoals de Russische winger Nail Yakupov (foto), die door de meeste scouts als beste speler van dit draftjaar wordt gezien.

Als de 2012 NHL Draft naderbij komt, zal Sport Amerika die grootste talenten uitgebreid op een rij zetten. De komende maanden zullen we ons echter eerst richten op de play-offs, die vanavond in drie van de acht series beginnen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen