Eagles winnen bij debuut Chip Kelly, Houston ontsnapt in San Diego

Door

Philadelphia Eagles v Washington Redskins

Gisteren was er de langverwachte clash tussen de Redskins en de Eagles waar de comeback van Robert Griffin III, en het debuut van Chip Kelly, centraal stonden. Uiteindelijk waren het de Eagles die met hun nieuwe offense aan het langste eind trokken en het comeback feestje van RGIII verstoorde: de Eagles wonnen met 33-27 van de Redskins.

Vanaf het begin liet Kelly zien wat zijn filosofie precies inhield: snel, sneller, snelst. De Eagles hadden maar liefst 53 plays in de eerste twee kwarten en stormden naar een 26-7 voorsprong in de eerste helft.

Michael Vick leek zich op zijn gemak te voelen in de nieuwe offense, de 33-jarige quarterback, die aan het begin van dit seizoen nog voor zijn basisplek moest knokken, gooide 15-uit-25 voor 203 yards en twee touchdowns. Daarnaast had hij ook negen rushes voor 54 yards en één touchdown en liet zien dat hij ondanks zijn leeftijd nog steeds over rappe benen beschikt.

Ook LeSean McCoy en DeSean Jackson leken in deze eerste testcase te profiteren van de nieuwe offense: McCoy had 184 rushing yards en één touchdown terwijl Jackson met zeven recepties voor 104 yards en één TD ook een belangrijke rol had in de overwinning.

Aan de andere kant was er het teleurstellende optreden van Robert Griffin III en de Washington offense. In de eerste helft scoorden de Redskins slechts zeven punten, en deze werd nog afgedwongen door de defense die in de redzone een fumble forceerde waardoor DeAngelo Hall een touchdown kon scoren. Griffin zou uiteindelijk 30-uit-49 gooien voor 329 yards, twee touchdowns en twee interceptions.

Het gros van Griffin’s yards kwam echter toen de Eagles al een ruime voorsprong hadden opgebouwd. De Redskins werden namelijk compleet gedomineerd in de eerste helft: Philadelphia had in de eerste helft 21 first downs tegenover drie voor Washington, verder was het verschil in yardage (322 tegenover 75) ook schrikbarend. Zodoende was de wedstrijd al na twee kwarten voorbij.

En zo was de eerste testcase van Kelly’s offense een succesvolle, zo bleek uit ook het commentaar van Eagles center Jason Kelce: “De jongens aan de overkant zeiden na afloop dat we had te volgende keer wel rustiger aan mogen doen. Ik moest zelf ook voor het eerst sinds mijn college dagen aan het zuurstof, je merkt het zelf ook, maar ik denk dat tegenstanders er meer last van zullen hebben.”

Houston Texans v San Diego Chargers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Minder aandacht was er voor de wedstrijd tussen de Houston Texans en de San Diego Chargers. De algemene consensus was immers dat de Texans gemakkelijk zouden afrekenen met de Chargers. Maar de Chargers, onder leiding van hun nieuwe coach Mike McCoy, zorgden bijna voor een upset, de Texans wisten echter te ontsnappen met een 31-28 overwinning.

Met tien minuten te gaan in het derde kwart hadden de Chargers een voorsprong van 28-7 en leek het de omgekeerde wereld. Toen leek Houston echter wakker te worden en keerden zij het tijd in de wedstrijd. De defense kreeg ook zijn scherpte terug en forceerde een cruciale turnover in de slotfase die de Texans aan het einde op gelijke hoogte zou brengen.

Deze turnover in de vorm van een pick-six van linebacker Brian Cushing zorgde voor een gelijke stand met tien minuten te gaan, en omdat de Chargers niks meer klaar konden spelen in aanvallend opzicht hadden te Texans het laatste zegje en wonnen ze dankzij een 41-yard field goal van Randy Bullock.

Zo kreeg San Diego een lesje in het afmaken van wedstrijden, vorig jaar verspeelde San Diego onder Norv Turner ook al vijf voorsprongen (na twee kwarten) en zodoende was het een bekend gezicht voor de Charger fans die teleurgesteld het stadion verlieten. Phillip Rivers begon goed en zou vier touchdowns gooien (14-uit-29 voor 195 yards), maar in de tweede helft kon hij de Texans defense niet meer ontcijferen, gooide hij een pick-six, en bij gebrek aan hulp van zijn runningback Ryan Matthews (33 yards rushing uit dertien pogingen) kwamen de Chargers niet verder dan 90 yards in de laatste twee kwarten.

Aan de andere kant waren het de Texans die in de eerste helft de kluts kwijt waren, Matt Schaub zou zich echter herstellen en eindigde met 34-uit-45, 346 passing yards en drie touchdowns tegenover één interception. Andre Johnson speelde hierin zoals gebruikelijk een grote rol: hij ving twaalf ballen voor 146 yards. Arian Foster had een stille avond, hij had 57 rushing yards uit achttien pogingen, en dat terwijl back-up Ben Tate slechts negen pogingen nodig had om tot 55 yards te komen.

Uiteindelijk is een goed begin het halve werk en die les leerden de San Diego Chargers gisteravond. Maar de prestatie tegen een team dat als een van de favorieten wordt gezien in de AFC moet de burger in San Diego in ieder geval moed geven.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen