Dubbele nederlaag voor roestige Celtics

Door

De eerste klap is een daalder waard, moeten ze in South Beach hebben gedacht. De Miami Heat waren klaar voor de openingswedstrijd van de halve finales in het Oosten. In tegenstelling tot de wat stramme Boston Celtics, die bovendien nog eens Paul Pierce weggestuurd zagen worden: 99-90.

Het lijkt zo lekker, een weekje rust voor de volgende ronde in de playoffs. Maar de korte vakantie had de oude Celtics zichtbaar geen goed gedaan. De ploeg van coach Doc Rivers oogde roestig, en had moeite in het ritme te komen.

Behalve de opstartproblemen van de Celtics, had Dwyane Wade het danig op z’n heupen. In de reguliere competitie had hij het drie van de vier ontmoetingen moeilijk gehad tegen Boston (dertien punten gemiddeld, een schotpercentage van slechts 28 procent), maar zondagmiddag in de eigen American Airlines Arena was hij plotseling de man waar alles bij Miami om draaide. D-Wade schoot 9 op 12 (23 punten) voor de rust, en leverde de bal geen enkele keer in bij een tegenstander.

,,Die vier eerder confrontaties zijn vergeten”, verklaarde hij tijdens de rust. ,,Een nieuwe wedstrijd geeft weer nieuwe kansen. En wat we vandaag vooral zo goed doen, is onzelfzuchtig spelen.”

Behalve Wade, kende ook James Jones (met 14 punten) een tophelft. Komend vanaf de bank kreeg hij liefst vijf open schotkansen. Het gevolg was een verschil van vijftien punten in het voordeel van de Heat na 24 minuten spelen.

Na de pauze leek Boston middels een 10-0 run de spanning terug te brengen (,,We namen teveel genoegen met eenvoudige jumpers“, aldus Erik Spoelstra), maar verder liet Miami het niet komen – zo leek het.

De Celtics, met teveel spelers (Kevin Garnett, Rajon Rondo, Jeff Green en Glen Davis) die niet in de wedstrijd zaten hadden het niet, terwijl de Heat zich leken te kunnen beperken tot consolideren van een voorsprong die op een gegeven moment 19 punten bedroeg. Tot aan het begin van het vierde kwart de vlam alsnog in de pan sloeg.

Een gefrustreerde Paul Pierce (19 punten) kwam eerst nog goed weg toen hij James Jones (25 punten, persoonlijk record) met een kopstoot bediende, maar toen hij minuten later een overtreding maakte op D-Wade, en hem verbaal ook nog wat toevoegde, werd hij alsnog weggestuurd.

De Celtics kwamen aan de hand van driepuntkoning Ray Allen (25 punten) nog wel terug tot acht punten, maar daarmee was de koek op. De Heat (met 37 punten voor Wade en 22 voor LeBron James) finishten op 99-90, en deelden alsvast een eerste mentale tik uit.

,,Dit team geeft nooit op”, aldus uitblinker Wade. ,,Geloof me, alle wedstrijden in deze series zullen gaan zoals deze. Zowel aanvallend als verdedigend zit het goed bij ons, en vandaag vielen m’n schoten – da’s het hele verhaal.”

Zie hier de samenvatting tussen de Celtics en de Heat

Ook leuk om te lezen