Drury houdt het na twaalf jaar voor gezien

Door

Na twaalf jaar in de NHL en meer dan 600 gescoorde punten heeft aanvaller Chris Drury besloten om te stoppen met ijshockey op het hoogste niveau. Het nieuws werd afgelopen vrijdag bekend gemaakt door middel van een persbericht van de NHL Players Association.

Drury speelde in zijn loopbaan 892 wedstrijden voor achtereenvolgens de Colorado Avalanche, de Calgary Flames, de Buffalo Sabres en de New York Rangers. Verdeeld over deze vier clubs kwam de 35-jarige center tot 255 goals en 360 assists.

Drury werd in 1994 gedraft door de Avalanche, maar uiteindelijk duurde het tot 1998 voordat hij zijn NHL-debuut maakte voor deze franchise. In de tussentijd maakte hij furore voor het team  van Boston University en won hij in zijn laatste seizoen daar de Hobey Baker Award voor de beste speler in college hockey.

Zijn debuut in de NHL was eveneens een groot succes, want in zijn eerste jaar won hij de Calder Memorial Trophy, de prijs voor de beste rookie van de League. Een ander groot succes in zijn jaren voor de Avalanche was het winnen van de Stanley Cup in 2001.

Zijn echte persoonlijke hoogtijdagen volgden echter bij de Sabres. Na een jaar bij de Flames werd hij voor het seizoen 2003-2004 naar Buffalo getrade, alwaar hij een zeer productieve periode kende. Zo kwam hij in 2005-2006 tot dertig goals en zevenenzestig punten in totaal en het jaar erop ging hij daar zelfs overheen met zevendertig goals en negenenzestig punten.

Naast zijn scoringsdrift in het reguliere seizoen stond Drury ook bekend als een sterke defensieve aanvaller en maakte hij faam als een veel scorende speler tijdens de play-offs. Toen de Avalanche in 2001 de Stanley Cup wonnen, was hij bijvoorbeeld goed voor 11 goals in 16 play-offwedstrijden en over zijn hele carrière gezien tekende Drury voor 89 goals en 46 assists in 135 wedstrijden in het naseizoen.

In 2007 tekende Drury een vijfjarig contract bij de New York Rangers ter waarde van ruim vijfendertig miljoen dollar. In zijn eerste jaar in de Big Apple presenteerde de aanvaller nog goede cijfers met vijfentwintig goals en drieëndertig assists, maar daarna ging zijn productie snel achteruit. Het afgelopen jaar was daarbij een absoluut dieptepunt met slechts vierentwintig optredens vanwege meerdere blessures.

De Rangers besloten na dit rampseizoen om de resterende twee jaar in het contract van Drury af te kopen, waardoor hij dus een free agent werd. De clubs stonden echter niet voor hem in de rij, onder meer omdat hij naar alle waarschijnlijkheid het gehele seizoen 2011-2012 zou moeten missen in verband met een knieblessure. Uiteindelijk hield Drury dus de eer aan zichzelf en maakte hij bekend dat hij het ijshockey in de NHL voor gezien hield.

Foto: billherb.blogspot.com

Ook leuk om te lezen