Droomdebuut voor Jonathan Schoop

Door

Toronto Blue Jays v Baltimore OriolesEen dag nadat in de Wild Card-race het doek viel voor de Baltimore Orioles, maakte Jonathan Schoop zijn debuut voor de ploeg. De Nederlander liet meteen van zich spreken en toonde aan dat hij niet voor niets wordt gezien als het grootste infieldtalent van de organisatie. Zo sloeg hij meteen zijn eerste homerun op het hoogste niveau en ging hij uiteindelijk twee uit drie met een RBI, drie runs en een vrije loop. De O’s wonnen het duel met de Toronto Blue Jays met 9-5 en wisten daarmee hun losing streak van zes wedstrijden te beëindigen.

Leading off

De Detroit Tigers wisten als laatste in de American League hun divisie de winnen. Nadat de Boston Red Sox en Oakland A’s enkele dagen terug al respectievelijk de AL East en AL West op hun naam wisten te schrijven, stelden de Tigers het kampioenschap in de AL Central gister veilig door met 1-0 van de Twins te winnen. Dat de ploeg van manager Joe Leyland de divisie zou gaan winnen, stond eigenlijk al wel vast, maar door eigen falen en de goede prestaties van naaste achtervolger de Cleveland Indians bleef de beslissing vooralsnog uit. Deze viel dus gisteravond, na wederom een ijzersterke wedstrijd van Max Scherzer, die in zeven innings tien keer drie slag gooide en slechts twee hits tegenkreeg en zo zijn 21e zege van het seizoen behaalde.

Three Strikes

  • Daisuke Matsuzaka lijkt zijn draai te hebben gevonden bij de New York Mets. De Japanner, die in de laatste jaren afgleed van toppitcher in Boston tot een pitcher die vrijwel elke wedstrijd alle hoeken van het veld kreeg te zien, gooide tegen de Reds 7 2/3 uitstekende innings. Hij gaf hierin slechts vier hits op, kreeg geen enkele run tegen en gooide zes keer drie slag. Omdat zijn ploeg zelf wel één keer wist te scoren en de bullpen ook geen runs meer weggaven, was de prestatie van Dice-K dus meer dan genoeg voor zijn derde achtereenvolgende overwinning.
  • Voor de St. Louis Cardinals was het een mooie dag gisteren. Niet alleen de Reds gingen onderuit, ook hun andere concurrent, de Pittsburgh Pirates, faalden in deze belangrijke fase van de competitie. Zij verloren op met 4-2 bezoek bij de Chicago Cubs en zagen zo de Red Birds de divisietitel zo goed als veilig stellen. De Cardinals wonnen namelijk wel (met 4-1 van de Washington Nationals) en hebben nu aan één overwinning genoeg om zich tot kampioen van de NL Central te laten kronen.
  • De Boston Red Sox deden gisteren goede zaken in de strijd om de beste record in de American League. De Oakland A’s verloren met 2-1 van de Los Angeles Angels en de BoSox maakten hier dankbaar gebruik van door de Colorado Rockies in het eigen Coors Field met 5-15 van het veld te slaan. Grote man aan de kant van de bezoekers was Will Middlebrooks die dankzij twee homeruns, waaronder een grand slam, goed was voor liefst zeven RBI’s.

Hiermee verpestten de Red Sox overigens het afscheid van Todd Helton die na een carrière van zeventien jaar met pensioen gaat. De veteraan liet in zijn laatste thuiswedstrijd nog wel van zich spreken, want hij sloeg in de tweede inning de bal voor de laatste keer het veld van zijn stadion uit.

Seventh-inning stretch

De Atlanta Braves en Milwaukee Braves gingen los nadat Carlos Gomez de bal het veld uit had geslagen en woorden kreeg met zo’n beetje het hele infield van de Braves.

Jim Leyland werd emotioneel nadat zijn ploeg de hoge verwachtingen had waargemaakt. Torii Hunter wist wel hoe hij zijn manager moest opvrolijken.

Mooie unassisted double play van Brad Miller

Going Dutch

  • Zoals gezegd kende Jonathan Schoop een uitstekend debuut. Hij ging twee uit drie met een homerun, één RBI, drie runs en een vrije loop.
  • Andrelton Simmons sloeg een uit vier.
  • Roger Bernadina kwam in de negende inning in actie als pinch hitter maar kreeg drie slag om zijn oren.
  • Xander Bogaerts onderging hetzelfde lot als Roger Bernadina in zijn enige slagbeurt van de avond.

Extra innings

Nu de Yankees zijn uitgeschakeld voor de play-offs komt het afscheid van Mariano Rivera toch echt dichtbij. Nadat Sport Amerika de beste closer aller tijden al uitgebreid eerde met een speciaal magazine, kon de MLB zelf natuurlijk ook niet achterblijven. Kort, maar mooi.

Scoresheet

Chicago White Sox (62-96) @ Cleveland Indians (88-70) 2-7
Tampa Bay Rays (89-69) @ New York Yankees (82-76) 8-3
Toronto Blue Jays (72-86) @ Baltimore Orioles (82-76) 9-5
Milwaukee Brewers (71-87) @ Atlanta Braves (93-65) 4-0
New York Mets (73-85) @ Cincinnati Reds (90-69) 1-0
Philadelphia Phillies (75-86) @ Miami Marlins (59-100) 2-3
Houston Astros (51-108) @ Texas Rangers (87-71) 3-7
Pittsburgh Pirates (91-68) @ Chicago Cubs (66-93) 2-4
Detroit Tigers (93-66) @ Minnesota Twins (66-92) 1-0
Washington Nationals (84-75) @ St. Louis Cardinals (94-65) 1-4
Boston Red Sox (96-63) @ Colorado Rockies (72-87) 15-5
Oakland Athletics (94-65) @ Los Angeles Angels (78-80) 1-3
Arizona Diamondbacks (80-78) @ San Diego Padres (74-84) 2-12
Kansas City Royals (83-75) @ Seattle Mariners (70-89) 0-6
Los Angeles Dodgers (91-67) @ San Francisco Giants (73-85) 4-6

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen