Drie nieuwe leden in Baseball Hall of Fame

Door

Tom Glavine BravesBegin januari staat in de MLB altijd in het teken van de bekendmaking van de nieuwe toetreders van de Baseball Hall of Fame in Cooperstown. Nadat er vorig jaar geen enkele speler genoeg stemmen ontving, drongen dit jaar drie nieuwe spelers, die voor het eerst op de ballot stonden, toe tot Cooperstown. Greg Maddux, Tom Glavine en Frank Thomas zullen managers Tony LaRussa, Bobby Cox en Joe Torre vergezellen bij de officiële toetreding later dit jaar.

Greg Maddux

Deze rechtshandige werper is de geschiedenisboeken ingegaan als een van de beste aller tijden en kreeg bij zijn eerste kans op de ballot gelijk ruim 97% van de stemmen, ruim voldoende voor toetreding tot de Hall of Fame. In zijn loopbaan kwam Maddux uit voor de Cubs, de Dodgers, de Padres en natuurlijk de Atlanta Braves. Over 23 seizoenen wist de Mad Dog 355 wedstrijden te winnen, tegenover slechts 227 verloren partijen. In ruim 5000 innings kwam hij bovendien tot een ERA van 3.16 en zette hij 3371 slagmensen met drie slag aan de kant.

In een eerste reactie liet hij weten zeer vereerd te zijn met zijn verkiezing en gaf hij aan dat zijn succes vooral te danken was aan het harde werk aan zijn techniek. “Met een perfecte techniek weet je zeker dat je de bal kunt gooien waar je hem wilt gooien en kun je het slagmensen erg moeilijk maken.” Het was dan ook zijn controle waarom ‘The Professor’ zo geroemd werd en waarmee hij zo’n grote werper zou worden.

Tom Glavine

In Atlanta vormde Glavine jarenlang een geweldig duo met Greg Maddux bovenin de rotatie van de Braves. Het is dan ook erg mooi dat beide mannen in hetzelfde jaar toe zullen treden tot de Hall of Fame. Glavine was een linkshandige werper, die het – net als Maddux – niet moest hebben van zijn harde pitches, maar van zijn vernuft. Ook hij beschikte over goede controle en een geweldige changeup. Slagmensen zouden na de wedstrijd vaak aangeven dat het leek alsof hij van de scheidsrechters een veel grotere zone kreeg, maar dat kwam vooral door de manier waarop zijn pitches op het laatste moment van de knuppel weg bewogen.

Glavine kwam in 22 seizoenen uit voor de Braves en de Mets en kwam tot een W-L record van 305-203 met een ERA van 3.54. In 4413 innings gooide hij 2607 keer drie slag. In Cooperstown mag hij dus samen met vriend en oud-teamgenoot Maddux en zijn manager Bobby Cox toetreden tot de Hall of Fame.

Oud-teamgenoot Andruw Jones liet via Twitter blijken erg blij te zijn voor Maddux en Glavine:

https://twitter.com/AndruwRJones/status/420995059287621632

Frank Thomas

Cubs v White SoxOok ‘The Big Hurt’ kreeg bij zijn eerste verschijning op de ballot genoeg stemmen (83.7%). Hij was een van de meest complete sluggers die ooit op een honkbalveld verschenen. Hij begon zijn loopbaan als eerste honkman en moest later in zijn loopbaan vanwege blessures genoegen nemen met de DH-positie. Toch bleef hij een van de meest gevreesde slagmensen in de league. Niet alleen sloeg hij in 19 seizoenen 521 home runs, hij had bovendien een career average van .301 sloeg 1700 teamgenoten over de plaat en had een career on-base percentage van ruim boven de .400. Misschien wel het meest opvallend voor zo’n gigantische slugger: hij kreeg vaker vier wijd (1667) dan drie slag (1397).

Thomas’ eerste reactie: “Ik ben zo vereerd, ik heb er geen woorden voor! Ik ben ontzettend blij dat de schrijvers massaal op mij gestemd hebben, ontzettend bedankt!” Op Twitter bleek ook dat hij opgelucht was:

Overige spelers

Voor Craig Biggio werd het een erg zure dag. Hij kwam 0.2% (16 stemmen) te kort voor een plek in de Hall of Fame met 74.8%. Biggio werd gevolgd door Mike Piazza (62%) en Jeff Bagwell (54%). Opvallend was bovendien dat zowel Roger Clemens als Barry Bonds minder stemmen kregen dan een jaar eerder en dat Rafael Palmeiro zelfs te weinig stemmen ontving om ook volgend jaar op de ballot terug te keren.

Volgend jaar zullen onder anderen Pedro Martinez, Randy Johnson en John Smoltz op de ballot verschijnen.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen